Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'unes monedes

La rebaixa de l'IRPF d'Ayuso farà que els madrilenys paguin 450 euros menys que els catalans

Catalunya és la comunitat autònoma amb un IRPF més car

Imatge d'arxiu d'unes monedes
La rebaixa fiscal a Madrid té com a objectiu reactivar l'economia   | Pixabay

Aquest dilluns, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va avançar que rebaixaria mig punt cada tram autonòmic de l'IRPF, tal com va prometre durant la campanya electoral i tal com estava estipulat al programa de govern. Ayuso ho va dir durant el seu discurs de debat de l'estat de la regió. L'objectiu és reduir els impostos per reactivar l'economia tot i la previsió de la caiguda del PIB del 12,7%, el que es tradueix en 30.000 milions d'euros menys. 

Cal destacar que a causa de la crisi del coronavirus, Madrid ha deixat de recaptar fins a 1.055 milions aquest exercici, tal com va indicar Ayuso. Amb aquesta nova mesura sobre l'impost de l'IRFP, Madrid es converteix en la comunitat autònoma amb un Impost sobre la Renda més baix de tota Espanya i es desmarca, encara més, de la regió més cara, Catalunya.

Tal com detalla El Español, quan s'apliqui una rebaixa un madrileny pagarà de mitjana 457 euros menys que un català en la Renda a l'any (sempre que el càlcul es realitzi amb un salari mitjà de 30.000 euros). Anteriorment la diferència era de 308 euros. Pel que fa al dia de l'alliberació fiscal, dia del calendari on els ciutadans han treballat prou per a pagar els impostos de tot l'any, Madrid se situaria entre el 25 o 26 de juny. Catalunya és el territori que allibera els seus ciutadans més tard: el 5 de juliol.

L'objectiu de la presidenta de la Comunitat de Madrid és reduir en 300 milions d'euros la recaptació anual de l'IRFP i que serviria per ajudar a reactivar l'economia mitjançant la despesa dels ciutadans.

 

El mig punt s'aplica a tots els trams

El mig punt de rebaixa en l'IRFP s'aplicarà a tots els trams. Tal com explica el citat mitjà, un ingrés mitjà de 16.000 euros anuals, que actualment compta amb un tipus autonòmic 11,2%, la rebaixa serà d'uns 23 euros perquè el tram passarà al 10,7%. D'aquesta manera, el que es pagarà a l'IRPF seran 814 euros, a diferència dels 1.004 que es paguen a Catalunya.

En un salari d'uns 30.000 euros, solter, menor de 65 anys i sense fills, els madrilenys pagarien uns 4.645 euros per IRFP, 150 euros menys que ara. La diferència amb Catalunya és de 457 euros i també es marcaran importants distàncies amb altres regions com la Comunitat Valenciana, La Rioja o Castella i Lleó.