Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen del Congreso de los Diputados durante el debate sobre la prórroga del estado de alarma

Rebel·lió contra Sánchez al govern espanyol: «Així no aguantarem gaire»

Un grup de ministres retreu al president la presa de decisions en un «govern paral·lel» amb Pablo Iglesias

Imatge d'Congrés dels Diputats durant el debat sobre la pròrroga de l'estat d'alarma
Un grup de ministres acusa el president de tenir un govern paral·lel amb Iglesias. | EP

Augmenta la crisi al govern espanyol per les polèmiques decisions de Sánchez en els últims dies. Si fins fa poc l'executiu havia aconseguit reconduir la situació gràcies a la millora de les xifres de contagis i morts, i la consolidació d'aliances parlamentàries per salvar l'estat d'alarma, ara una part del govern central es rebel·la contra la presidència.

I és que les últimes decisions, sobretot l'acord amb EH Bildu per derogar la reforma laboral íntegrament, han obert una bretxa en l'equip del govern on diversos ministres retreuen al president, Pedro Sánchez, la influència que exerceix Pablo Iglesias i la manca de confiança en una part de l'executiu: «Així no aguantem ni 15 mesos», li han dit, en referència a la curta durada del darrer govern italià.

El sector Calviño

El sector que es rebel·la contra Sánchez està liderat per la vicepresidenta tercera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que va ser la primera a aixecar la veu pel pacte amb Bildu de què molts ministres es van assabentar a el mateix temps que la resta de país. El segueixen el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Aquests últims dies, aquest grup de ministres no ha pogut amagar el seu malestar per l'existència del que consideren un «govern paral·lel» que es reuneix a part cada setmana amb el president, a esquenes de Consell de Ministres que es reuneix tots els dimarts per aprovar els textos que, de vegades, no estan tancats, i de vegades, es modifiquen després.

Per això alguns van expressar la seva preocupació que el govern s'acabi trencant aviat, tal com va passar a Itàlia fa un any. No obstant això, Sánchez i Iglesias comparteixen la confiança que l'executiu no es trencarà, perquè no hi ha una alternativa, cosa que altres ministres creuen que porta a la presidència a cedir massa al cercle de Podem.

«Gestió barroera»

L'acord amb Bildu la setmana passada, després de la votació de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, va ser la gota que va fer vessar el got per a molts com la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, que va catalogar com un error parlar de la derogació sense tenir en compte els agents econòmics, en uns moments tan delicats. Aquest grup de ministres creuen que hi ha molta improvisació i falta d'un horitzó de sortida a l'emergència sanitària, la qual cosa porta a errors i inestabilitat. Alguns parlen directament de «gestió barroera», i acusen una elit encapçalada pel president i el vicepresident que, segons ells, estan allunyats de la realitat de país.

La divisió afecta també la presa de decisions. Alguns alts càrrecs d'àrees importants critiquen que de vegades es troben amb un decret o una mesura que han de signar sense haver-ho debatut abans, i això augmenta la bretxa entre el Consell de Ministres i la Moncloa. Per això alguns ministres ja han començat a mostrar la seva disconformitat i asseguren al seu entorn més proper que estan farts que el president els amagui informació. «Després hem de donar la cara tots, rectificar errors, gairebé sense dades, en les compareixences que convoca Moncloa», diu un dels ministres socialistes.