L'estat recorre la reobertura de les delegacions de la Generalitat

El govern espanyol assegura que la Generalitat no va segur els passos previstos per procedir amb la reobertura

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol ha anunciat aquest dijous, 23 d'agost, que presentarà un recurs contra la reobertura de les delegacions de la Generalitat en set països. Al·leguen, en aquest sentit, que no s'han arribat a complir les condicions que estableix la legislació vigent per a la creació de delegacions de les comunitats autònomes a l'exterior.

L'encarregat de presentar aquest recurs contenciós-administratiu serà concretament el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, encapçalat per Josep Borrell, qui argumenta que era necessari presentar un informe preceptiu i que ja fa dos mesos que va avisar a l'executiu català. En aquest sentit, el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, es va comprometre a presentar l'informe quan els dos responsables es van reunir a Madrid fa just un mes.

No obstant això, sembla que després de vacances aquest document encara no hauria arribat, motiu pel qual han decidit recórrer el decret de la Generalitat del passat 26 de juny en el qual es restableixen les delegacions al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França, clausurades arran de l'aplicació de l'article 155.

Primer s'ha d'avisar al govern espanyol

El departament de Borrell denuncia que només se'ls va avisar amb 24 hores d'antel·lació a l'adopció del decret de creació, temps insuficient per emetre aquests informes. Maragall va defensar la posició del govern català assegurant que s'estaven reobrin delegacions que havien estat clausurades i no s'he n'havia obert cap de nova. Tanmateix, des del govern de Pedro Sánchez van al·legar que des de l'entrada en vigor de la llei d'Acció Exterior de l'Estat de 2014 si que s'havien creat algunes delegacions sense complir el tràmits legals.

El mateix recurs que va presentar el govern de Rajoy

Per aquest darrer motiu, el govern espanyol que encapçalaba Mariano Rajoy ja va presentar el mateix recurs contenciós-administratiu que ara presentarà l'executiu de Pedro Sánchez. En aquella ocasió, el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya va acabar arxivant el cas en considerar que amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució s'havia perdut l'objecte del recurs quan les delegacions van ser suprimides.

No es posa en dubte el dret a la creació de delegacions exteriors

Finalment, el Ministeri d'Afers Exteriors ha volgut deixar clar que amb aquest recurs no «es qüestiona la facultat del govern de la Generalitat d'establir delegacions a l'exterior per a l'exercici, dins de l'àmbit de les seves competències, activitats amb rellevància exterior». Argumenten que «la creació d'aquestes delegacions ha d'ajustar-se al que estableix la llei d'Acció i del Servei Exterior de l'Estat» i lamenten «haver de presentar recursos» però aseguren que «no se li deixa cap altra opció per preservar el mandat legal».


Comentaris

envia el comentari