Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La reforma constitucional, la solució preferida al conflicte català

Segons un darrer sondeig, un 64% dels espanyols optaria per modificar i actualitzar la carta Magna | L'aplicació d'un altre 155 a Catalunya provoca una gran divisió: un 44% hi està a favor i un 45% en contra

Un 70% dels catalans estan en contra de l'aplicació d'un nou 155 | CatalunyaDiari.cat

 

El 64% dels espanyols aposta per una reforma de la Constitució, segons un sondeig de GAD3 encarregat per 'La Vanguardia'. No obstant això, la impressió general, després dels resultats que ha aportat el sondeig, és de desconcert i divisió entre els ciutadans. La reforma constitucional seria l'única que comptaria amb el suport de la majoria dels votants de tots els partits,  a excepció de VOX. Així doncs, un 50% serien votants del PP, un 57% de C's, un 72% del PSOE i gairebé un 90% de Podem. 

També destaca que el 40% dels espanyols està a favor de negociar un referèndum mentre que un 49% rebutja aquesta opció. En aquest sentit, el percentatge a favor del referèndum a Catalunya s'eleva fins al 58% mentre que al que queda de l'estat espanyol el percentatge que dona suport a aquesta solució és del 37%. Segons especifica el mitjà citat, els votants que estan a favor són una majoria de Podem pel que fa al més de 70% restant són electors del PP, de C's i gairebé la meitat del PSOE estan en contra d'aquesta mesura.

L'aplicació d'un nou 155 divideix els espanyols

Pel que fa a una nova aplicació del 155 a Catalunya tal com demanen PP i C's, els enquestats estant dividits. Davant aquesta dràstica mesura els espanyols queden dividits en dues meitats: un 44% està a favor mentre que un 45% s'oposa. A Catalunya el resultat, dels votants en contra de l'aplicació d'un altre 155, es dispara per sobre del 70% però a l'estat espanyol gairebé la meitat dels consultats estan a favor.

Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O
El judici dels presos polítics és el que divideix a Espanya i Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

L'indult als presos polítics, el divorci entre Espanya i Catalunya

El tema on es fa més visible aquesta diferència entre Espanya i Catalunya és a l'hora de decidir si els consultants indultarien als líders independentistes encausats si finalment acaben sent condemnats a presó. En aquest cas,  un 64% dels espanyols estan en contra que, el govern que surti elegit a les eleccions del 28-A, indulti als presos mentre que a Catalunya un 57% dels enquestats estan a favor d'aquesta mesura.

  • Altres notícies: La meitat dels integrants de VOX a Catalunya, imputats

Tanmateix, 'La Vanguardia' assenyala que si no es compta el resultat extret a Catalunya, els consultats que estan en contra de l'indult arriben fins al 70% mentre que els que estan a favor només arriben a un 18%.