Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.

Bona notícia per als presos de l'1-O: La reforma de la sedició s'aprovarà abans de final d'any

Un cop aprovada, el tribunal sentenciador haurà de revisar les sentències a la baixa

Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.
La reforma del delicte de sedició s'aprovarà abans de finals d'any. | ACN

El ministre de Justícia del govern espanyol, Juan Carlos Campo, ha explicat aquest divendres, 13 de novembre, que la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició s'aprovarà «abans de Cap d'Any». D'aquesta manera, abans que acabi el 2020, el govern central preveu haver rebaixat les penes per aquest delicte. Un cop aprovada la reforma, el Tribunal Suprem haurà de revisar les condemnes dels presos de l'1-O, ja que quan es modifica una pena, s'aplica amb caràcter retroactiu sempre que beneficiï els presos que estiguin complint condemna.

La rebaixa de la sedició podria estar aprovada abans d'acabar l'any 2020

Les darreres informacions apunten que la sedició podria passar a tenir una condemna de quatre anys, cosa que permetria que els presos acabessin el compliment de la pena entre finals de 2021 i principis de 2022, però que accedissin ràpidament a permisos penitenciaris perquè ja haurien superat la major part de la condemna, més del 75%. Es tracta, doncs, d'una bona notícia per als líders polítics i socials empresonats pels fets ocorreguts els mesos de setembre i octubre de 2017, i que compleixen condemna a les presons de Lledoners, Wad-Ras i el Puig de les Basses.

S'espera que en els propers dies o setmanes, el govern espanyol presenti un avantprojecte de llei per ser negociat am la resta de formacions. La seva aprovació haurà de tenir el vistiplau, primer, del Consell de Ministres, i després, del Congrés dels Diputats. Amb tot, el ministre Campo ha estat optimista i creu que la feina pot estar feta en el mes i mig que resta abans d'acabar l'any 2020. «La feina al ministeri està bastant avançada», ha dit Campo en una entrevista a Televisió Espanyola aquest divendres al matí.

Més de tres anys a la presó

L'exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, són els dos polítics empresonats per l'1-O que porten més temps a la presó: des del 2 de novembre de 2017. Ara bé, els líders socials empresonats hi són des d'uns dies abans: Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ingressar a la presó el 16 d'octubre d'aquell mateix any. El 23 de març de 2018 van ingressar-hi la resta d'actuals condemnats, tot i que tots ells ja hi havien passat diverses setmanes al novembre de 2017, a excepció de Carme Forcadell, que tan sols hi havia passat una nit.