IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Regne Unit, Portugal, Ucraïna i Xipre tampoc reconeixen la independència de Catalunya

Escòcia, en canvi, «respecta» la decisió del govern català i defensa la seva habilitat per determinar el seu propi futur

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Mariano Rajoy i Pablo Gentiloni el 28 d'agost al Elysee Paris
Emmanuel Macron, Angela Merkel, Mariano Rajoy i Pablo Gentiloni.  | CatalunyaDiari

El Regne Unit ha aclarit que no reconeixerà la declaració d'independència de Catalunya realitzada aquest divendres pel Parlament perquè es basa en una votació il·legal, i alhora ha confiat que la unitat d'Espanya es mantingui, segons ha informat en un breu comunicat el portaveu de la primera ministra, Theresa May. «Regne Unit no reconeix i no reconeixerà la declaració unilateral d'independència feta pel Parlament regional de Catalunya», ha afirmat. Downing Street ha recordat que aquesta declaració «es basa en una votació que va ser declarada il·legal pels tribunals espanyols». «Seguim volent veure que l'Estat de Dret es respecta a Espanya, la Constitució espanyola es respecta i la unitat espanyola es preserva», ha ratificat.

El govern escocès, per la seva banda, ha emès un comunicat en què asseguren que «respecten i entenen la posició del govern català. Mentre Espanya té el dret d'oposar-se a la independència, el poble de Catalunya ha de tenir la capacitat de determinar el seu propi futur. La declaració d'independència d'avui arriba després que s'hagin rebutjat les seves repetides crides al diàleg. Ara, més que mai, la prioritat de tots els que es consideren amics i aliats d'Espanya ha de ser donar suport a un procés de diàleg per trobar la manera de respectar la democràcia i la llei. La imposició de la suspensió del govern català no pot ser la solució i ha de ser una preocupació per a tots els demòcrates. La Unió Europea té la responsabilitat política i moral de donar suport al diàleg per identificar una solució pacífica i democràtica».

Altres països com França, Estats Units i Alemanya han rebutjat reconèixer la declaració d'independència i s'han posicionat de part del govern de Rajoy per tornar la legalitat i preservar la unitat d'Espanya. En aquesta mateixa línia s'han mostrat també Bèlgica o Ucraïna. El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha avisat que «ningú a la Unió Europea va reconèixer» la declaració unilateral d'independència proclamada aquest mateix divendres pel Parlament català. «Ningú a la Unió Europea reconeixerà aquesta declaració. Més que mai cal restablir la legalitat com a base per al diàleg i per tal de garantir les llibertats i drets de tots els ciutadans de Catalunya», ha declarat el president de l'Eurocambra a través d'un comunicat.

Tajani ha afegit que la declaració que s'ha votat al Parlament és «contrària a l'Estat de dret», a la Constitució espanyola i a l'Estatut d'autonomia català, «que són part de l'ordenament legal de la UE». En declaracions a la premsa a la regió italiana de Molise, Tajani ha afegit que creu que és possible buscar una solució «fruit del diàleg», però sempre dins el «marc constitucional espanyol». «L'Estat de dret no és una opció», ha afegit, per després recordar que la Unió Europea no reconeix «ni la validesa del referèndum del passat 1 d'octubre ni el seu resultat».

Per la seva banda, el primer ministre de Portugal, Antonio Costa, ha expressat la seva «total solidaritat» amb Espanya en la defensa de la unitat del país després de la declaració d'independència de Catalunya que, ha subratllat, no serà reconeguda internacionalment. «Total solidaritat en la defensa del principi constitucional de la unitat d'Espanya», ha dit Costa en declaracions a la premsa, interrogat sobre els últims esdeveniments a Catalunya. A més, el cap del Govern lusità ha lamentat que aquesta declaració constitueix «un factor de pertorbació en la vida política d'Espanya». No obstant això, Costa ha recalcat que no serà reconeguda per Portugal ni per la resta de la comunitat internacional, segons informa la cadena pública RTP. El govern de Xipre també ha afirmat que no reconeix la independència de Catalunya i s'ha posicionat a favor de la unitat territorial d'Espanya.


Comentaris

envia el comentari