IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El rei Felip diu que «Espanya ha de fer front a un inacceptable intent de secessió»

El rei ha fet ha fet el seu discurs durant la cerimònia de lliurament dels Premis Princesa d'Astúries

El rei Felip diu que «Espanya ha de fer front a un inacceptable intent de secessió».
El rei Felip diu que «Espanya ha de fer front a un inacceptable intent de secessió». | CatalunyaDiari.cat

El rei Felip VI ha subratllat aquest divendres que Espanya «ha de fer front a un inacceptable intent de secessió en una part del seu territori nacional», i que «ho resoldrà per mitjà de les seves legítimes institucions democràtiques, dins del respecte a la nostra Constitució i atenint-se als valors i principis de la democràcia parlamentària». En el seu discurs durant la cerimònia de lliurament dels Premis Princesa d'Astúries, el cap d'Estat s'ha referit així a la situació de Catalunya, la vigília que el Consell de Ministres engegui l'article 155 de la Constitució perquè les institucions catalanes compleixin amb la legalitat. Aquest any el premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia ha estat per la Unió Europea i Felip ha volgut agrair expressament la presència al teatre Campoamor dels presidents del Parlament, del Consell i de la Comissió Europea, a més del president del seu Tribunal de Justícia. «Simbolitza el compromís, el suport i la solidaritat de les institucions europees amb Espanya, amb el nostre sistema constitucional i amb el nostre Estat Social i Democràtic de Dret», ha argumentat. 

  

El Rei ha volgut mirar també al futur, afirmant que «l'Espanya del segle XXI, de la qual Catalunya és i serà una part essencial, ha de basar-se en una suma lleial i solidària d'esforços, de sentiments, d'afectes i de projectes», que segueixi «alimentant» la «vocació universal» d'Espanya i el «legítim orgull de pertànyer a la gran realitat democràtica que és Europa». De fet, ha assenyalat que «cap projecte de futur es pot construir basant-se a trencar la convivència democràtica» i «cap projecte de progrés i llibertat se sustenta en la desafecció, ni en la divisió, sempre dolorosa i esquinçadora, de la societat, de les famílies i dels amics». «Cap projecte pot conduir a l'aïllament o a l'empobriment d'un poble», ha advertit. 

El rei ha recordat la «decisió sobirana» dels espanyols de «conviure junts en democràcia», compartint «èxits i fracassos, triomfs i sacrificis», que han unit als espanyols «en alegries i sofriments». «No ho podem oblidar. De la mateixa manera no volem ni podem renunciar al que junts hem construït, sumant les aportacions de tots, que constitueix un valuosíssim llegat que a tots i cadascun ens pertany per igual», ha emfatitzat. I ha afegit que això «ha estat possible gràcies a una Espanya fonamentada en el desig sincer de convivència i d'enteniment», però també «en el respecte de les normes i de les regles de la democràcia» i «a reconèixer amb grandesa i generositat els errors del passat per no caure de nou en ells». 

Aquests, anys, ha insistit, han estat d'una Espanya en la qual tots els seus ciutadans, independentment de les seves idees o els seus orígens, «tinguessin l'oportunitat de trobar el seu lloc en pau i llibertat, sense temors ni pors a la imposició ni a l'arbitrarietat, allunyats del rancor i les fractures». També una Espanya «oberta i solidària», en la qual tots els espanyols poguessin reconèixer-se i en la qual «els pobles que la integren veiessin protegides, reconegudes i respectades les seves llengües, les seves cultures, les seves tradicions i les seves institucions», com a «veritable patrimoni» que identifica i enriqueix a tots. El rei Felip ha recalcat que aquests són precisament els valors que van estar en la raó de ser de la UE, i fan que el projecte europeu, al seu torn, formi part «de fet de ser d'aquesta Espanya», una Unió que «transcendeix als Estats» amb respecte a totes les identitats i sensibilitats i que segueixi avançant «cap a una major integració i convergència», que és «el signe» dels actuals temps.
 

Igual que la UE ha estat «referent» per a Espanya i per a la consolidació de la seva democràcia, ha incidit que Espanya serà per a la UE «un pilar essencial de suport i lleialtat» davant els desafiaments que afronta, respecte a «les regles de convivència» i basant-se en «tres principis europeus que també són indissociables: la democràcia, els drets fonamentals i l'Estat de Dret». «En aquests temps durs i difícils que vivim, és necessari més que mai reivindicar els principis democràtics en els quals creiem i en els quals se sustenta la nostra vida en comú», ha dit al final del seu discurs, afegint que els actuals «són temps per a la responsabilitat» i que els ciutadans «ho mereixen». Els ciutadans, ha finalitzat, «desitgen conviure i progressar en pau i que diàriament ofereixen un exemple de sacrifici, lliurament i compromís amb el seu país». El Rei ha recordat que la UE va néixer per retornar als ciutadans «l'esperança d'una vida digna, regida per la llibertat, la democràcia i el Dret» i és un projecte destinat al fet que els mateixos ciutadans mai es permetin «donar o pas enrere, cap al sectarisme, l'arbitrarietat i la divisió, cap a l'horror».
 


Comentaris

envia el comentari