Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Felip VI i Pedro Sánchez

La relació entre Felip VI i Pedro Sánchez, malmesa pels acords amb Podemos i ERC

Fonts de Zarzuela asseguren que no «l'importa que es desgasti la figura del Rei»

Felip VI i Pedro Sánchez
Pedro Sánchez i Felip VI podrien tenir certa tensió pels acords de govern | CatalunyaDiari

Tot i la Constitució Espanyola atorga al rei un paper merament representatiu, no són poques les vegades on Felip VI, o el seu pare Joan Carles I, han tingut un rol decisiu en el panorama polític moltes vegades criticat. En plenes negociacions per establir govern, sembla que  el monarca estaria indicant al seu entorn el seu temor a l'acord PSOE-Podemos-ERC, fet que estaria provocant un clar distanciament amb Pedro Sánchez. 

Fonts de la Zarzuela confirmarien que, explica 'El Mundo', el rei Felip no hauria vist amb bons ulls la bona sintonia demostrada per Sánchez amb Pablo Iglesias i que el seu anunci s'hagués produït mentre ell viatjava a Cuba. La relació entre el cap d'Estat i el president del govern hauria empitjorat en els darrers mesos fruit del bloqueig polític, que tants maldecaps està portant al monarca.   

Els episodis que han refredat el vincle

Les mateixes fonts asseguren que en els últims temps al cap de l'executiu espanyol no l'importa «que es desgasti la figura del rei o que tingui menys protagonisme». És més, afegeixen que el possible trencament entre tots dos pot ser una qüestió d'ego. 

Des de la institució no volen confirmar, però algunes informacions apuntaven que  Felip VI podria viatjar el 10 de desembre a la presa de possessió del president argentí. Si es produís aquest viatge, els plans de Pedro Sánchez per ser investir abans de Nadal podrien veure's truncats. 

Dues desavinences, a finals de 2018, podrien haver tensat la relació. Per un costat, l'error protocol·lari del president i la seva dona en la salutació oficial del 12 d'octubre, del qual Moncloa va acusar directament Casa Reial. El segon, un viatge de la parella a un acte oficial a França, on també va ser present Felip però en aquest cas sense Letícia, es desconeixen si per pressions del president, segons apunten fonts reials. 

Les desconsideracions dels «socis» de Sánchez

Que dos partits obertament republicans tingui un pes important, podria afectar a la Corona, afirmen des de Casa Reial. «En aquest país quan ens plantegem el model d'Estat, acabem a garrotades», d'aquesta manera mostren la seva desconfiança cap als socis de Sánchez. En aquest sentit, aquesta setmana el rei alabava, en entregar un premi a l'escriptor Javier Cercas, la valentia dels que defensen la Constitució i «fugen de l'equidistància»,

Consideren un error donar la clau del govern a aquells que com Rufián parlen de Felip com «'el Rechazao'» o que com Iglesias defensen que el «patriotisme és República». A més, es desconfia de com la presència de ministres de Podemos podria afectar a l'agenda real, doncs, són els actes on coincideixen membres del govern amb la Família Reial.

També et pot interessar...

  • La Moncloa diu que Sánchez no anirà a una investidura fallida
  • El rei Felip VI «ha estat on devia estar» en la seva visita a Barcelona