rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

‘La venjança espanyola’, el reportatge finlandès sobre Forn i Cuixart

Mostra com viuen les parelles dels empresonats
Txell Bonet, la dona de Jordi Cuixart, és una de les protagonistes del documental | CatalunyaDiari.cat

 

‘Espanjalainen kosto’ o ‘La venjança espanyola’, un documental sobre Catalunya que es presenta aquest dijous 29 de novembre a la televisió pública de Finlàndia. El seu autor és el periodista Pertti Pesonen i vol mostrar la vida de Txell Bonet i Laura Masvidal des que els seus marits van ser empresonats. Jordi Cuixart i Joaquim Forn van entrar a presó fa més d’un any i tota aquesta situació afecta directament les seves famílies.

 

És per això que Pesonen ha volgut realitzar aquest reportatge i compartir la situació tan dramàtica que viuen Bonet i Masvidal, qui assegura que «els han trencat la vida», a través de les persones entrevistades que defineixen la causa contra el procés independentista català i tots els empresonaments com a injusts, repulsis o venjatius.

 

Una situació «profundament injusta»

Tot i que el documental està en finès, es pot seguir gràcies al fet que les fonts consultades parlen en castellà i les subtitulen. Així es poden escoltar les opinions crítiques de les parelles dels empresonats, del professor de sociologia Ignacio Sánchez-Cuenca, l’empresari Tatxo Benet o en Vic Joan Coma, edil de la CUP. Sempre incidint, però, en els viatges que Txell Bonet ha de fer fins a Madrid per visitar Cuixart a la presó de Soto del Real, o en el creixement del seu fill que va néixer poc abans del seu empresonament.

 

Imatge de la dona de Cuixart i el seu fill, que va néixer poc abans de l'empresonament del seu pare | CEDIDA

 

El reportatge també mostra la guerra de llaços grocs, simbolitzant «el dolor i la repulsa de molts catalans» segons ha explicat l’escriptor Antoni Puigverd que també hi apareix, i els actes que es duen a terme a favor de l’alliberament dels empresonats. D’aquesta manera Pesonen ha volgut mostrar la situació «profundament injusta» que estan vivint i que la seva intenció no és ensenyar la situació política a Catalunya.

 

Finalment, el periodista també ha mostrat la seva sorpresa per la reacció que va tenir l’Estat al referèndum de l’1-O, «Han de guanyar-se el cor de la gent i amb porres no s’aconsegueix». A més a més, també ha confessat estar preocupat per l’auge del nacionalisme espanyol, ja que  «si a Finlàndia un humorista s’hagués sonat els mocs amb la bandera, no haguera passat res».

 

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris