IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El diari 'El Mundo' assegura que la República Catalana volia ressuscitar la «mili» per crear el seu propi exèrcit

Un informe requisat per la Guàrdia Civil revelaria la voluntat del Govern de crear un exèrcit de fins a 22.000 soldats

Junqueras y Puigdemont en el parlamento catalán
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont | Cedida

En el marc de la investigació sobre la creació il·legal d'estructures d'Estat, la Guàrdia Civil ha requisat una sèrie de correus del Departament d'Economia que revelen la intenció del Govern de la Generalitat de restaurar el servei militar obligatori, la «mili», amb l'objectiu de crear un exèrcit. Segons publica el diari 'El Mundo', l'executiu català no descartava la possibilitat que el govern espanyol respongués de forma contundent i violenta, com va succeir l'1-O, davant la declaració unilateral d'independència, i desencadenar així, un conflicte armat. 

Catalunya necessitaria entre 18.000 i 22.000 soldats

 

Un informe de 88 pàgines, sota el nom 'La Seguretat en la República Catalana, primers plantejaments', i on s'aconsella reinstaurar el servei militar obligatori, ha estat confeccionat per un grup d'assessors d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i coordinat per l'eurodiputat Jordi Solé i el director de la Fundació Josep Irla.

El document, que va ser enviar al vicepresident Oriol Junqueras i a Marta Rovira el passat 4 de setembre, tres setmanes abans que es proclamés la DUI, equipara Catalunya amb Àustria, Dinamarca o Suïssa, els quals tenen 250 soldats per cada 100.000 habitants, el que significa que Catalunya hauria de tenir entre 18.000 i 22.000 soldats. 

Una altra qüestió que planteja l'informe és quin tipus d'exèrcit necessitaria el país. La forma més «econòmica» de crear-lo seria tornant a instaurar la famosa «mili», encara que es considera una mesura impopular «a causa de l'associació mental que es fa amb l'exèrcit espanyol». No obstant, l'informe senyala que «les característiques concretes del cos de defensa es poden treballar més endavant en un futur debat».  

En tot cas, l'informe descarta la possibilitat de prescindir de forces armades, com és el cas de Panamà, el qual té acords amb els Estats Units per garantir la seva seguretat. En aquests casos, el país «desprotegit» adquireix una dependència extrema per mantenir la seva integritat i la necessitat de readaptar la seva policia a pràctiques militars, el que acabaria suposant unes despeses econòmiques similars. 


Comentaris

envia el comentari