IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Generalitat tenia preparats els pressupostos de la República catalana per al 2018

El document està en possessió del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que ha sol·licitat a la Generalitat l'entrega dels pressupostos destinats al referèndum i a la declaració d'independència

Junqueras y Puigdemont tenien preparats els Pressupostos pel 2018
Junqueras i Puigdemont tenien preparats els Pressupostos de la República pel 2018 | Gtres

Els fonaments de les acusacions pels delictes de malversació, atribuits als membres del Govern empresonats, tenen la seva base en algunes proves sobre els recursos econòmics destinats a la celebració del referèndum i en un document essencial per a qualsevol país. Estem parlant sobre els pressupostos que la «República catalana», que la Generalitat tenia preparats per a l'entrada de l'any 2018, i que el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona guarda com a prova molt important. Segons informa el diari 'El Mundo', el president i els seus consellers van estar preparant-los des de fa més de cinc mesos, sota el nom de «Llei 1/2018 del 2 de gener», per no cridar gaire l'atenció. 

L'informe presentat en la investigació del Govern va ser entregat per la directora general de Pressupostos, Anna Tarrach, al llavors director d'Hisenda, Josep Lluís Salvadó, que van ser els encarregats de donar-li forma i presentar-los. En una reunió van analitzar el format de la portada i el disseny de les capçaleres oficials del «Govern de la República Catalana», entre altres qüestions sobre el document, ara en mans de la justícia. A més, l'ús dels correus electrònics oficials dels investigats per portar a terme aquests processos ha facilitat la feina a la Guàrdia Civil, encarregada de quantificar la xifra exacta dels fons públics disposats per la proclamació d'independència, on fins i tot apareixen els recursos destinats en l'elaboració dels logos representatius que es pensaven utilitzar com identificatius.

Revelació dels pressupostos destinats al Referèndum

Davant d'aquesta situació, el jutjat ha oficialitzat a la Generalitat la petició de la Direcció Adjunta Operativa de la Guàrdia Civil, que exigeix, de manera immediata, l'entrega de tots els encàrrecs que es van demanar, pagar i portar a terme, durant el desenvolupament del referèndum del passat 1 d'octubre, així com en l'intent de proclamació de la independència de Catalunya.


La sol·licitud inclou la informació del pagament d'informes previs a la celebració de la consulta, el cost de la publicitat i creació d'eslògans relacionats amb el referèndum i utilitzats als mitjans de comunicació, el preu del material electoral, urnes, paperetes, sobres, així com el cost de l'enviament del cens electoral realitzat per Unipost. També es demanen els recursos destinats a la creació de les pàgines web destinades a difondre la consulta, com també els utilitzats per l'emissió, l'escrutini dels vots i l'adquisició de dispositius electrònics disponibles per aquella data.


A més, la Guàrdia Civil i el jutge també han fet una petició per conèixer els costs relacionats amb el trasllat i estada dels diferents observadors internacionals convidats per la verificació del referèndum, així com per les adquisicions dels espais cedits per l'apertura de l'esdeveniment, el Tarraco Arena, i per la seva clausura, la Font Màgica de Montjuïc. Finalment, en la demanda, també apareix l'exigència de revelar el pagament destinat a les persones que van col·laborar en l'execució de la consulta, així com el coneixement de quina conselleria es va fer càrrec d'aquests.

La Hisenda catalana veia «inviable» la independència

En la informació recollida per El Mundo, s'afirma també que l'ex secretari d'Hisenda del Govern, Josep Lluís Salvadó, fa qualificar d'«inviable» l'execució de la República, afegint que existia la carència de massa elements com per a dur-la a terme, com per exemple «el control de la duana o la banca pròpia». Davant d'aquesta situació, el número dos del vicepresident Oriol Junqueras va rebre a una enviada de Puigdemont, a qui li havia d'explicar que «no es donaven les circumstàncies adequades» i que, per tant, no era el moment de dur a terme la independència.


Salvadó va acudir a aquesta reunió entre nervis, per la por de com s'ho pogués prendre el President, doncs considerava que les seves inseguretats es podrien interpretar, des del PDeCat, com una estratègia d'ERC per posar impediments a la proclamació d'independència. Per aquest motiu, l'encarregat de la hisenda catalana va optar per no posicionar-se i aparentar que el procés podia seguir endavant.


Comentaris

envia el comentari