Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

El CIS reforça PSOE, PP i Unides Podem, mentre castiga VOX i Ciutadans

Els socialistes mantenen el seu lideratge amb gairebé onze punts de marges sobre els populars

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020
Segons el CIS, el PSOE tornaria a guanyar les eleccions a Espanya amb gairebé onze punts de marge sobre el PP. | ACN

El PSOE i Unides Podem (UP), els dos partits que formen el govern espanyol, milloren en estimació de vot segons el baròmetre del juliol del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Concretament, els socialistes amb el 32,1% pugen nou dècimes, mentre que el partit de Pablo Iglesias incrementa en set dècimes, fins al 12,1%. Aquest és el primer baròmetre del CIS que es publica després del final de l'estat d'alarma.

El partit que més creix en intenció de vot, però, és el PP que se situa en el 21,2%, retallant en tres dècimes la distància amb els socialistes. UP recupera la tercera posició superant VOX, que cau gairebé un punt i se situa en l'11,6%. Ciutadans també va a la baixa. Perd sis dècimes i se situa en el 8,8%. Pel que fa als partits independentistes es mantenen més o menys estables.

El PP és el partit que més creix

En el nou escenari després de l'estat d'alarma per la Covid-19, el PP és el partit que surt més reforçat de la 'nova normalitat' i obté 1,2 punts més que al juny, segons l'enquesta del CIS realitzada entre l'1 i el 9 de juliol. Tot i això, el PSOE de Pedro Sánchez es manté al capdavant de les enquestes amb una distància considerable de 10,9 punts. El final de l'estat d'alarma tampoc passa factura a Unides Podem que, fins i tot, recupera la tercera posició que havia perdut al juny en detriment de VOX.

El partit d'ultradreta és la formació que més retrocedeix. Concretament nou dècimes. L'augment del PP juga en detriment de VOX i també de Ciutadans. Per una banda, els de Santiago Abascal passen d'un 12,5% a un 11,6, mentre que els d'Inés Arrimadas d'un 9,4% a un 8,8%. En els darrers baròmetres del CIS, Ciutadans havia augmentat coincidint amb la seva estratègia de facilitar les pròrrogues de l'estat d'alarma al Congrés.

Pel que fa als partits independentistes, JxCat millora en tres dècimes i obtindria l'1,5% però ERC continua per davant amb el 2,7%, una dècima més que al juny. La CUP perdria una dècima i se situa en el 0,6%.