Victòria històrica de Ciutadans però l'independentisme manté la majoria

Les meses han tancat les seves portes a les 20 hores d'aquest dijous 21 de desembre

Imatge d'un col·legi electoral de Reus, aquest matí de 21-D.
Imatge d'un col·legi electoral de Reus, aquest matí de 21-D | Laia Solanellas

 

Ciutadans ha estat la força més votada a les eleccions al Parlament de Catalunya. El partit liderat per Inés Arrimadas ha obtingut 37 escons i ha estat la col·lisió més votada d'aquest 21-D amb un 25,36% dels vots.

  

Una jornada electoral històrica

Els col·legis electorals catalans obrien les seves portes aquest matí a les 9.00 per donar pas a una de les eleccions més polèmiques i decisives dels últims temps. Als voltants de les 18 hores d'aquesta tarda ja es registrava una participació del 68,32%, un 5% més que en els últims comicis autonòmics del 2015 a la mateixa hora.

Tot i que els experts preveien una participació de rècord, el primer avanç ha estat lleugerament inferior. Tanmateix, i en aquest primer avanç, també es coneixia que en línies generals, les dades desagregades per províncies i municipis revelaven que la participació augmentava en regions propenses als partits constitucionalistes i descendien a les regions amb major nombre d'independentistes. 

Les enquestes prohibides

'El Periòdic d'Andorra', publicava ahir, 20 de desembre, la cinquena i última entrega de les seves enquestes prohibides. Unes enquestes que es feien públiques hores abans de l'esperava jornada electoral i on es preveien els següents resultats. 

Segons aquesta cinquena i última entrega preelectoral del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), el partit d'Inés Arrimadas obtindria el 23% dels vots i el d'Oriol Junqueras, el 22,3%.

Així doncs, i segons aquesta enquesta, ERC havien d'arribar al 21-D amb 34-35 diputats, mentre que Ciutadans ho havia de fer amb 30-31 parlamentaris. Junts per Catalunya s'havia de consolidar com la tercera posició, amb un 17,2% dels vots i un 25-26 d'escons. El PSC obtindria un 15,4% dels vots i 20-21 diputats. Catalunya en Comú-Podem sumaria 10-11 representants. La CUP finalitzaria amb 7-8 diputats. Finalment, el PP es quedaria amb 5-6 escons. 


Comentaris

envia el comentari