Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una jove votant al Teatre de l'Escorxador de Lleida ciutat el 13 de febrer

JxCat s'imposa per la mínima a ERC a la demarcació de Lleida

Les forces independentistes s'emporten la major part dels diputats a les comarques de Ponent

Una jove votant al Teatre de l'Escorxador de Lleida ciutat el 13 de febrer
Resultats a la demarcació de Lleida després de les eleccions d'aquest 14 de febrer | cedida

Amb 15 diputats en joc, les comarques de Lleida són les que tenen menys pes al Parlament de Catalunya, però en una cambra tan fragmentada, els resultats de Ponent, el Solsonès, l'Alt Pirineu i l'Aran tenen també una importància fonamental. Aquest 14 de febrer de 2021, aquests els resultats en vots a les comarques lleidatanes, que han distribuït la quinzena d'escons en joc a la circumscripció de la següent manera:

JxCat va guanyar el 2017 a Lleida, amb un diputat més dels que va obtenir ERC

Les darreres eleccions al Parlament de Catalunya s’havien celebrat el 21 de desembre de 2017, en un context clarament diferenciat del d’aquest diumenge. Només dos mesos abans, s’havien viscut a Catalunya les setmanes de més tensió  política de la història recent: del referèndum de l’1 d’octubre fins la declaració de la independència, que va venir acompanyada des de Madrid per l’aplicació de l’article 155, que suposava la suspensió de l’autonomia i que va fer que el llavors president del govern espanyol marquès el 21 de desembre com a data per als comicis.

A les comarques de Lleida, aquelles eleccions van comptar amb una participació històrica, superior al 77,1%. I el resultat va ser molt clar: qui es va endur la victòria va ser Carles Puigdemont, que es presentava al capdavant de Junts per Catalunya poques setmanes després d’haver marxat a Bèlgica i que alguns dels seus consellers haguessin estat empresonats. A la circumscripció que engloba, doncs, Ponent, el Solsonès, l’Alt Pirineu i l’Aran, Puigdemont es va endur 6 dels 15 diputats en joc gràcies al 32,48% dels suports, més de 78.000 vots.

La segona plaça va ser per ERC, amb més de 64.000 sufragis, acostant-se al 27%. Els republicans van aconseguir fins a cinc escons per Lleida. La suma de les dues formacions independentistes, doncs, es va emportar 11 dels 15 diputats de les comarques lleidatanes ara fa tres anys i dos mesos.

Només dues candidatures més van  aconseguir representació per Lleida: a Ciutadans, vencedora a escala catalana, els gairebé 41.000 vots assolits (17%) li van valdre tres escons. Amb el 9% del vot, gairebé 22.000 suports, el PSC es va endur el darrer diputat en joc. La CUP (5%), el PP (4,5%) i En Comú Podem (4%) van quedar sense representació per Lleida.

C’s va guanyar a la ciutat de Lleida

A la capital de la circumscripció, la victòria va ser per un marge estret de vots per Ciutadans: en van obtenir 17.700, aproximadament. JxCat, en segon lloc, en va obtenir 16.600 i ERC, en tercer, 16.400. Una situació gairebé de triple empat tècnic, però on els taronges van acabar imposant-se. Ja per darrere, el PSC va assolir 8.800 vots; el PP va ser cinquena força amb vora 4.500; En Comú Podem en va aconseguir 3.700 i la CUP, 3.200.