Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla conjunt d'un home votant al poliesportiu Camp del Ferro de Barcelona

El 'sorpasso' d'Illa, també a Barcelona capital

El PSC passa de ser la quarta força més votada a la ciutat de Barcelona el 2017, a ser la primera el 2021

Pla conjunt d'un home votant al poliesportiu Camp del Ferro de Barcelona
El PSC també s'imposa a Barcelona, on remarca el seu lideratge | ACN

Molts dels focus de la jornada electoral d'aquest diumenge, 14 de febrer, estaven situats a la ciutat de Barcelona. El pes de la capital del país i la seva importància demogràfica fan especialment significatius els resultats que s'han produït a la ciutat comtal. Així s'han distribuït els vots d'aquest diumenge a la ciutat de Barcelona:

C’s va guanyar el 2017 amb gairebé un de cada quatre vots a la ciutat de Barcelona

Els resultats de les eleccions autonòmiques d’aquest 14 de febrer a la capital del país difereixen substancialment dels que es van produir en els darrers comicis, celebrats el desembre de 2017. Eren unes eleccions marcades per l’aplicació de l’article 155 —de fet va ser el govern espanyol qui, després de suspendre l’autonomia de Catalunya i cessar el Govern, va anunciar la convocatòria. Un clima de tensió molt elevada després del referèndum i la declaració d’independència d’aquell octubre, amb el posterior empresonament i marxa a Bèlgica dels membres de l’executiu català que presidia Carles Puigdemont.

Aquell 2017, a la ciutat de Barcelona, la força vencedora dels comicis va ser Ciutadans. La candidatura que va liderar en aquell moment Inés Arrimadas, que va guanyar les eleccions també a escala catalana, va obtenir a la ciutat comtal gairebé 219.000 vots, vora el 24%: ‘grosso modo’, una de cada quatre paperetes dipositades a la ciutat van ser per a la formació taronja.

ERC va ser la segona força, amb més de 191.000 vots (21%), seguida de Junts per Catalunya, que en va obtenir gairebé 179.000, poc més del 19,5%. El quart lloc va ser per a un PSC encara liderat per Miquel Iceta, amb 132.000 sufragis a la capital del país, gairebé el 14,5%. Amb Xavier Domènech al capdavant, En Comú Podem va superar el 9% dels vots, assolint-ne més de 85.000. La sisena força va ser la CUP, que presentava Carles Riera com a cap de llista, amb el 5,3% dels vots, més de 48.000. El PP va suar per superar el 5% dels sufragis —va acabar amb el 5,04%—, amb 46.000 paperetes pels populars a Barcelona.

C’s, vencedora també a la circumscripció de Barcelona el 2017

Els resultats que es van produir a la capital del país van ser molt similars al balanç total de la circumscripció de Barcelona. C’s va acostar-se a tota la demarcació als 870.000 vots, superant el percentatge del 26%. Una victòria que deixava la formació llavors liderada per Inés Arrimadas a Catalunya en el moment més dolç de la seva història: res a veure amb la tendència que el partit arrossega des de les eleccions generals de la tardor de 2019.

A la circumscripció, la segona força més votada també va ser ERC, amb més del 20% dels vots —vora 680.000—, superant per un estret marge els obtinguts per Junts per Catalunya. El partit de Carles Puigdemont va obtenir llavors 625.000 sufragis, el 19%. Per darrere, el PSC va ser la quarta força (497.000 vots, el 15%), seguit d’En Comú Podem (8%), la CUP (4%) i el PP (4%).