Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC a Madrid, i Laura Borràs, portaveu de JxCat a Madrid.

Tornen els retrets entre socis: JxCat ataca ERC per donar suport als pressupostos espanyols

Artadi lamenta que no s'abordi el deute amb Catalunya i que les inversions siguin «insuficients»

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC a Madrid, i Laura Borràs, portaveu de JxCat a Madrid.
JxCat ha criticat durament l'acord a què ha arribat ERC. | ACN

La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dijous que la negociació d'ERC amb el govern espanyol pels pressupostos generals de l'Estat és una «ocasió perduda» perquè no dona resposta a les necessitats del país ni aborda el deute pendent amb Catalunya. En roda de premsa, Artadi ha assegurat que només s'han fet promeses «buides i falses» que portaran a més «frustració». Artadi ha criticat que ERC hagi obert la porta a una mesura «recentralitzadora» amb la creació del grup de treball per la reforma fiscal. JxCat ha considerat que la xifra d'inversions ja es va considerar «insuficient» fa dos anys i que la fi del control financer de la Generalitat no és una cessió sinó el retorn d'una cosa «que t'havien pres».

Borràs treu ferro als 2.300 MEUR d'inversons a Catalunya

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha criticat el punt de l'acord perquè Catalunya rebi 2.300 MEUR en inversions i transferències. En concret, ha argumentat que en realitat és un augment de 300 MEUR i que aquesta xifra ja havia estat plantejada el 2018 quan els independentistes la van considerar «insuficient» i van deixar caure el pressupostos i el govern espanyol. Borràs ha assegurat que si ja no eren satisfactoris fa dos anys, tampoc ho són ara amb la crisi i la pandèmia. També ha demanat plantejar les «mesures oportunes» per assegurar l'execució de les inversions perquè l'experiència «demostra que la garantia no existeix governi qui governi a l'Estat».

Sobre els fons de recuperació europeus per la covid-19, Borràs ha plantejat que s'haurien de repartir a l'Estat seguin criteris «d'expertesa, qualitat i d'igualtat d'oportunitats per a tothom». Ha afirmat que el govern espanyol els està utilitzant per fer «xantatge i amb tàctica» per aconseguir tenir una «assegurança de vida» amb els pressupostos a partir de l'obtenció d'uns fons europeus que haurien d'arribar igualment amb independència dels comptes estatals. Del fet que la Generalitat gestioni directament l'Ingrés Mínim Vital, JxCat ho ha vist com un «pas enrere i una cogestió». Ha dit que la renda garantida impulsada pel Govern compta amb més de 560 MEUR mentre que l'Ingrés Mínim Vital es queda amb més de 400 MEUR. De l'acord perquè la Generalitat entri al Consorci de la Zona Franca, han afirmat que és una «anomalia històrica que difícilment es podrà arreglar perquè s'hauria de poder gestionar des de Barcelona i no des de Madrid».

Del grup de treball per a la reforma fiscal, han lamentat que es faci una «harmonització fiscal» i que des de l'Estat es vulgui fixar la fiscalització de cada comunitat. «Això és una centralització», ha alertat. Borràs també ha lamentat aquest punt quan a Catalunya es reclama «més sobirania». «Aquest acord no té cap sentit. Potser n'hi ha que volen reformar Espanya i arreglar-la. Nosaltres volem disposar d'un estat prop i gestionar els nostres recursos», ha conclòs. Borràs ha dit que hagués estar millor un ajut directe pels autònoms enlloc de la moratòria de la quota de tres mesos. Ha constatat que l'acord d'ERC no resolt els problemes existents, no dona resposta a les empreses que han hagut de tancar per la covid, a l'atur juvenil, a l'emergència social ni al sistema sanitari.

Insisteixen en la independència

Finalment, Borràs ha lamentat que l'Estat no hagi pagat els ajuts a determinats pobles catalans per les darreres catàstrofes naturals viscudes. També ha repassat incompliments de l'Estat amb Catalunya com el corredor del mediterrani, la llei de la dependència, les polítiques d'ocupació, el retorn de l'IVA de 2017, el deute vinculat a la disposició addicional tercera de l'Estatut, el finançament dels Mossos, la diferència amb el 0,7% per a les finalitats socials i el dèficit fiscal existent. «Els millors pressupostos no són els d'aquest acord. Són els d'una Catalunya independent», ha conclòs Borràs.

Borràs ha lamentat que s'hagin acordat mesures que ja s'havien plantejat i incomplert anteriorment. «Quantes vegades ens tornaran a treure els mateixos conills del mateix barret», ha qüestionat. «No tenim confiança per donar més crèdit al govern espanyol», ha expressat. També ha criticat que el conjunt de forces independentistes del Congrés no hagin anat juntes a la negociació dels comptes per comptar amb més força. Artadi ha lamentat que els pressupostos de l'Estat del PSOE i Unides Podem són els «mateixos» que s'haguessin pogut fer anys enrere i que no es nota ni el «progressisme», ni el paper de Unides Podem ni d'ERC.