YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El govern espanyol insisteix en el seu «projecte» per a Catalunya

Després de la primera reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, Meritxell Batet ha destacat «la recuperació del diàleg» i els diferents acords per seguir treballant junts

Imatge de la comissió bilateral Estat-Generalitat d'aquest dimecres
Imatge de la comissió bilateral Estat-Generalitat d'aquest dimecres | cedida

Aquest dimecres, 1 d'agost, ha tingut lloc l'esperada reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat,que els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra van anunciar ara fa temps, després de la seva trobada al palau de la Moncloa.Es tracta de la primera reunió entre els executius català i espanyol en set anys, i els encarregats d'encapçalar les corresponents representacions han estat el conseller Ernest Maragall i la ministra socialista Meritxell Batet. 

La primera a sortir davant dels mitjans per explicar com s'ha desenvolupat la reunió ha estat aquesta última. En concret, la ministra de Política Territorial i Funció Pública ha insistit que l'executiu de Pedro Sánchez té «un projecte per Catalunya». «Hi ha dos canvis respecte al govern anterior: la recuperació del diàleg i el nou projecte per Catalunya», ha insistit Batet. 

El govern espanyol assegura tenir «un projecte» per Catalunya

En aquest sentit, cal dir que la ministra ha destacat que la reunió ha tingut lloc en un clima «de respecte i confiança», i que «ha estat franca». Sobre els acords als quals s'ha pogut arribar, Batet ha destacat haver decidit la constitució de les «comissions i subcomissions previstes a l'Estatut», així com un calendari a partir de setembre per treballar junts. Però també ha volgut deixar clar que, des del govern central encara es considera que «no existeix el dret d'autodeterminació».

En aquest sentit, ha parlat sobre la relació entre el govern central i els catalans afirmant que «la voluntat del govern espanyol és representar tots els espanyols, inclosos els catalans». En la mateixa línia ha volgut deixar clar també que, des de l'Estat, s'ha de «garantir la representació de tots els ciutadans en els organismes multilaterals».

«Volem una nova senda de dèficit», ha continuat la ministra, que ha afegit que també es revisaran els «traspassos pendents» i es posarà en marxa «la subcomissió prevista a l'Estatut, de solució de conflictes». «Hem traslladat al Govern que el Parlament està veient afectat el seu normal funcionament», ha afegit Batet.

Ernest Maragall recrimina que no s'ha explicat el «projecte real»

Després de la ministra, ha estat el conseller català qui s'ha posat davant els mitjans per parlar sobre com ha anat la trobada amb el govern espanyol. Segons ha explicat, «la reunió ha estat correcta, però tenim conceptes de normalitat molt diferents». Maragall ha recriminat que «és com si l'Estat fos aliè a tot el que ha passat», tot i això, afirma convençut: «Guanyarem malgrat ens diguin que d'això no se'n pot parlar».

Ernest Maragall
Ernest Maragall | ACN

 

El conseller ha continuat queixant-se afirmant que de la reunió ha pogut concloure que «també hi ha una gran distància en què vol dir projecte», Maragall ha assegurat que tot i que se n'ha parlat, «no s'ha explicitat quin és el projecte real per a Catalunya per part de l'Estat». A més, ha explicat que «el calendari és, potser, l'única nota positiva de la trobada».

Tot i això, ha explicat que «hi ha una concreció que donarà lloc a treballs» o s'hauran d'anar «guanyant totes les qüestions» i que «passaran moltes coses d'aquí al desembre, a nivell polític, institucional i judicial». 


Comentaris

envia el comentari