Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Pellicer alcalde Reus

Reus celebrarà un nou plenari per repetir la investidura de Carles Pellicer

S'ha programat una sessió urgent del ple de l’Ajuntament per repetir la votació i el nomenament de l’alcalde

Carles Pellicer en el moment de rebre la vara d'alcalde
Carles Pellicer en el moment de rebre la vara d'alcalde | Laia Solanellas

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha  anul·lat el nomenament de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ja que ha considerat inconstitucional el jurament dels tres regidors de la CUP. La setmana passada el cap de llista de Vox a Reus va denunciar a la Junta Electoral de Zona de Reus la presa de possessió del càrrec de diversos regidors durant el ple d'investidura, entre ells el de l'alcalde Carles Pellicer. 

Ple extraordinari per tornar a triar alcalde

L’Ajuntament de Reus celebrarà aquest dimecres a les quatre de la tarda  un ple extraordinari per tornar a triar alcalde. La decisió l’ha pres el secretari general del consistori arran de la sentència del TSJC, que ha anul·lat la proclamació de Pellicer (Junts per Reus) com a alcalde de Reus per la negativa dels tres regidors de la CUP a acatar la Constitució.

La cap de llista de la CUP Reus, Marta Llorens, en el Ple d'Investidura de l'Ajuntament de Reus 2019
La cap de llista de la CUP Reus, Marta Llorens, en el Ple d'Investidura de l'Ajuntament de Reus 2019 | Laia Solanellas

 

La CUP Reus van fer un vot nul

Pellicer va ser elegit pels vots de la seva formació i ERC, mentre els tres cupaires van fer un vot nul, ja que van escriure el nom de Noemí Llauradó, cap de llista d'ERC que no es va presentar a la investidura arran del pacte amb Junts. De tota manera, en haver estat una votació secreta, el  tribunal considera que la votació s’ha de repetir perquè no hi ha evidències de què va votar cada regidor.

  

El TSJC ha anul·lat l'elecció de Carles Pellicer

La sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat aquest dimarts l'elecció i proclamació de Carles Pellicer (JxCat) com a alcalde de Reus per la  negativa dels tres regidors de la CUP de jurar o prometre acatar la Constitució. Pellicer va ser elegit pels vots de la seva formació i ERC, mentre els tres cupaires van fer un vot nul, ja que van escriure el nom de Noemí Llauradó, cap de llista d'ERC que no es va presentar a la investidura arran del pacte amb Junts.

Jordi Ferré Vox Reus
César de Laorden (número dos de la llista de Vox) i Jordi Ferré, a la porta dels Jutjats de Reus | Cedida

 

Vox Reus presenta un recurs a la Junta Electoral

El recurs el va presentar el cap de llista de Vox a la ciutat i número 2 de la formació a la demarcació. Segons l'entitat espanyolista Impulso Ciudadano, la sentència deixa clar que per accedir al càrrec de regidor s'ha d'acatar expressament la Constitució.   

No poden participar en la constitució de les corporacions locals i en les eleccions d'alcaldes els que «se situïn al marge de la legalitat constitucional», com ha passat amb els tres regidors de la CUP de Reus que es van negar obertament a jurar o prometre la Constitució, manifestant que simplement acataven el procediment forçats i obligats per la Junta Electoral Central.

El Ple d'Investidura de l'Ajuntament de Reus 2019 en imatges
Foto de família de la constitució del plenari de Reus | Laia Solanellas

 

En aquest sentit, l'entitat celebra la interpretació que ha fet el TSJC, que ha considerat que aquests electes no haurien d'haver participat en la votació per a l'elecció de l'alcalde, que va tenir lloc a la mateixa sessió constitutiva, i ha procedit a la seva invalidació.

En relació a les fórmules utilitzades per altres electes independentistes de Reus, que complementaven la promesa d'acatament a la Constitució amb expressions aparentment incompatibles com l'adhesió als valors de la República catalana o la independència de Catalunya, Impulso Ciudadano considera que la sala ha adoptat un criteri «molt flexible», en el sentit que aquestes fórmules  «amaguen un evident frau de llei».

El Ple d'Investidura de l'Ajuntament de Reus 2019 en imatges
Reus ha de repetir el ple de l'Ajuntament de la sessió d'investidura | Laia Solanellas

 

El TSJC exigeix l'acatament clar del text constitucional

A la vista de l'anterior, reclamen que els càrrecs electes de Reus acceptin la interpretació efectuada pel tribunal, que exigeix l'acatament clar del text constitucional, de manera que la defensa de qualsevol legítim anhel polític només pugui realitzar-se per la via de la legalitat.

Alhora, consideren pertinent simplificar la fórmula d'acatament i establir un procediment reglat que es limiti al compromís escrit del jurament o promesa de compliment pels electes i que  eviti expressions fraudulentes o inadequades que contravinguin el principi de submissió dels poders públics a l'ordenament jurídic.

Els tres membres de la CUP Reus al Ple d'Investidura
Els tres membres de la CUP Reus al Ple d'Investidura | Laia Solanellas

 

Impulso Ciudadano assegura que manté una actitud ferma en  defensa de la netedat dels processos electorals, «cosa que exigeix un comportament neutral per part de les institucions públiques».

En aquesta línia, han assessorat candidats de diverses formacions que s'han posat en contacte amb l'entitat «preocupats per la protecció dels drets i valors constitucionals». Els seus serveis jurídics procediran a l'estudi de la sentència per si fos pertinent la interposició de recurs d'empara perquè el Tribunal Constitucional tingui ocasió de delimitar si són ajustades o no a dret totes les fórmules utilitzades.