Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Meritxell Budó i Pere Aragonès.

Ridícul del Govern pels ajuts als autònoms: Pocs diners, web caigut i JxCat i ERC es culpen mútuament

Els ajuts per a autònoms afectats per la crisi de la covid deixa en evidència el Govern de la Generalitat

Meritxell Budó i Pere Aragonès.
Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern. | ACN

La línia d'ajuts per a autònoms afectats per la crisi de la covid-19 ha deixat en evidència en les darreres hores la gestió del Govern de la Generalitat, que s'ha definit per un rídicul absolut, sense pal·liatius. El web per sol·licitar-los ha caigut aquest dimarts per segon dia consecutiu; els ajuts s'han demostrat molt insuficients en arribar només a 10.000 persones d'entre 400.000 sol·licituds presentades i, per acabar-ho d'adobar, s'ha obert una guerra interna entre Junts per Catalunya i ERC, que es culpen mútuament del desastre. Un despropòsit més d'un Govern que avui, de nou, està rebent de valent.

400.000 sol·licituds, però ajudes només per a 10.000 persones

Les xifres ja demostren que els ajuts del Govern són clarament insuficients. Entre aquest dilluns i aquest dimarts, i enmig de greus problemes tècnics, amb la pàgina web caiguda des de, literalment, el minut 1; el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha rebut 400.000 sol·licituds. Cal tenir en compte que, atès el col·lapse, els usuaris en poden haver presentat més d'una, però en tot cas la xifra és extraordinàriament superior a la d'autònoms que se'n beneficiaran: es concedirà només als 10.000 primers en presentar la petició. 390.000 sol·licituds, doncs, en quedaran fora.

Primera conclusió: els 20 milions d'euros destinats als ajuts queden molt lluny de les necessitats reals i, a més, s'atorguen per criteri d'arribada; als 10.000 primers sol·licitants, sense tenir en compte altres factors, com ara el percentatge d'ingressos perduts aquest exercici. Els ajuts s'han esgotat, malgrat les dificultats tècniques, a mig matí d'aquest dimarts.

Un web que mai no ha funcionat

Desenes d'autònoms no han pogut accedir, ni aquest dilluns ni aquest dimarts, al web a través del qual s'havien de sol·licitar les ajudes. Aquest dilluns, la pàgina quedava penjada a la primera de canvi, en els primers minuts des de l'obertura del període de tramitació. Malgrat el que havia passat, dimarts es repetien els problemes i s'evidenciava la incapacitat de la Generalitat per resoldre els problemes tècnics que ja s'havien produït 24 hores abans.

Col·lapse al web i indignació a les xarxes socials per part de milers d'autònoms que veien com els ajuts se'ls escapaven de les mans. Tot i que a les dotze del migdia la Generalitat anunciava que ja s'havia arribat al llindar de les 10.000 peticions, la polèmica segueix molt viva a les xarxes socials.

La cirereta, la guerra entre JxCat i ERC culpant-se mútuament

Per si la situació no hagués estat prou lamentable, la reacció de les dues formacions que integren el Govern de Catalunya ha estat iniciar una nova batalla interna. L'enèsima. La conselleria de Polítiques Digitals de Jordi Puigneró (JxCat) i la de Treball i Afers Socials de Chakir El Homrani (ERC) es culpen mútuament del col·lapse en el sistema per sol·licitar l'ajut de 2.000 euros si bé encara no han entrat en el 'quid' de la qüestió: la insuficiència clamorosa dels ajuts als autònoms i el polèmic sistema per assignar els esmentats ajuts, convertits aquest dimarts en un nou sainet del Govern de Junts per Catalunya i ERC.