Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El líder de Ciutadans recorre al Constitucional la candidatura de Puigdemont

Rivera recorre al Constitucional la candidatura de Puigdemont

El líder de Ciutadans s'ha avançat al del PP en la cursa per presentar el recurs d'empara al TC

El líder de Ciutadans recorre al Constitucional la candidatura de Puigdemont
El líder de Ciutadans recorre al Constitucional la candidatura de Puigdemont | Cedida

 

Tot i que va ser el líder del PP, Pablo Casado, qui va anunciar que presentaria  un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) en contra de  la resolució dels tribunals del contenciós-administratiu que permet la  candidatura europea de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsató,  finalment ha estat el líder de Ciutadans, Albert Rivera qui ho ha fet. El recurs s'ha presentat hores abans que finalitzi el termini.

Els tribunals ordinaris van avalar que els líders independentistes a l'estranger siguin candidats de Lliures per Europa  (Junts), en línia amb el criteri expressat pel Tribunal Suprem i la línia argumental de la Fiscalia -que donaven la raó a la defensa-, i van deixar sense efecte la decisió d'excloure'ls de la Junta Electoral Central (JEC).

Considera «inadmissible» aquesta decisió

En un comunicat, el partit taronja  ha considerat inadmissible que un «fugat de la justícia i que treballa contra Espanya tingui privilegis i representi» l'Estat a Europa. També denuncia que «és una vergonya que els espanyols hagin de pagar un sou amb diners públics a Puigdemont després d'haver fet un cop d'estat». El PP també va anunciar dilluns que presentaria un recurs al TC per la decisió de la justícia ordinària.

La JEC havia donat la raó a PP i C's que van presentar recursos per demanar excloure'ls. Els escrits al·legaven que Puigdemont, Comín i Ponsatí no eren elegibles perquè no estan inscrits al cens de residents absents i, en el cas dels populars, també adduïen que la situació de «rebel·lia processal penal» dels tres candidats els converteix en «inelegibles». Al recurs, C's demana que es deixi sense efecte la resolució de la justícia ordinària i torni a donar-se validesa a la de la JEC.

L'advocat de l'expresident ha manifestat que Casado «no enten de dret»
L'advocat de l'expresident ha manifestat que Casado «no entén de dret» | Cedida

 

L'advocat de Puigdemont assenyala que no es pot recorre la candidatura

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha contestat al líder del PP davant les seves amenaces per presentar un recurs d'empara contra la decisió dels jutjats de Madrid de permetre que l'expresident català i els seus consellers puguin concorre als comicis al Parlament Europeu. Boye ha afirmat que Casado «no entén de dret» i desconeix que «no pot presentar» un recurs contra la candidatura  de l'expresident català a les eleccions europees.

Boye ha assenyalat que no té «capacitat de postular el recurs» perquè el recurs d'empara en matèria electoral està «previst per a l'exclòs no per al denunciant». «Ell no sap que no el pot presentar, però m'imagino que  el Tribunal Constitucional ja li ho explicarà».