Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Torra, Puigdemont i Mas en una roda de premsa des de Perpinyà.

Torra, Puigdemont i Mas compareixen junts des de Perpinyà

Els tres darrers expresidents han emès un comunicat conjunt

Torra, Puigdemont i Mas en una roda de premsa des de Perpinyà.
Torra, Puigdemont i Mas han comparegut des de la Casa de la Generalitat a Perpinyà. | TV3

Els tres darrers presidents de la Generalitat, Artur Mas (2010-2016), Carles Puigdemont (2016-2017) i Quim Torra (2018-2020) han comparegut aquest divendres, 9 d'octubre, des de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, a la Catalunya Nord. La convocatòria arribava hores després que se sabés que aquest mateix divendres serien a Barcelona el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI, en l'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week que se celebren a l'Estació de França i que ha generat protestes i aldarulls de tota mena.

Una contraprogramació, doncs, que s'ha fet des de Perpinyà, la capital nord-catalana en territori francès, per possibilitar la presència de Carles Puigdemont, que disposa d'immunitat atès que és diputat del Parlament Europeu, però que no pot entrar a Espanya perquè pesa sobre ell una ordre de detenció a escala estatal. Així, Mas i Torra s'han desplaçat fins a territori de França per poder comparèixer de manera conjunta amb Puigdemont.

Mas, Puigdemont i Torra denuncien les «represàlies» de l'Estat espanyol

Els tres expresidents han elaborat un manifest on denuncien la «repressió» de l'Estat espanyol i que Torra ha llegit en català, Puigdemont en francès i Mas en anglès. Just abans de donar lectura al text, tots tres han intervingut breument. Artur Mas ha dit que «no és ètic que Catalunya tingui tres presidents represaliats i Espanya, un rei fugat» i ha advertit que «l'Europa dels drets humans és incompatible amb un país, com Espanya, que es dedica a la repressió».

Carles Puigdemont, per la seva banda, ha assenyalat que «en els sis anys del regnat de Felip VI, tots els presidents de la Generalitat que hi ha hagut han estat represaliats» i ha dit que «és un rècord i en podríem haver sigut 5, tenint en compte a Jordi Sànchez i Jordi Turull». Puigdemont ha tornat a desafiar l'Estat manifestant que «continuarem treballant pels nostres drets amb la paraula, la pau i la democràcia, perquè quan ho hem fet, hem guanyat, com l'1-O».

Finalment, Quim Torra, ha defensat que «en els últims anys hem vist com aquest estat, que ha arribat a instruir una causa general contra l'independentisme, emprenia una deriva autoritària que ha arribat a tocar drets fonamentals». «Mani qui mani, aquesta repressió continua», ha reblat qui va ser president de la Generalitat fins el passat 28 de setembre.