Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Torra i el vicepresident Aragonès

El desacord entre JxCAT i ERC portarà Catalunya a estar 4 mesos sense president

Roger Torrent adverteix del perill de debilitar les institucions mentre Quim Torra descarta la convocarà eleccions abans de ser inhabilitat

El president Torra i el vicepresident Aragonès
La tensió entre els dos socis de govern porten la institució a una perillosa deriva | ACN

L’enfrontament entre JxCat i ERC aboca Catalunya a una situació de col·lapse institucional que podria deixar el país sense president durant quatre mesos. És el que podria succeïr si, com acaba d’avançar el president del parlament, Roger Torrent, la inhabilitació de Quim Torra sense un candidat per substituir-lo força a una nova convocatòria electoral.

Torrent ha anunciat que activarà els mecanismes per a la convocatòria de noves eleccions si el president Quim Torra és inhabilitat i no hi ha un candidat a la investidura per substituir-lo. Ho farà, diu, perquè «és el que marca la llei i el reglament del parlament».

Aquest escenari, però, allargaria els plaços per a tenir nou govern i president. I és que si Quim Torra no convoca eleccions abans de que l’inhabilitin i tampoc hi ha un candidat a substituir-lo, la investidura es declararia fallida i s’obriria un nou procés electoral. Aleshores s’hauria d’esperar dos mesos fins a la convocatòria dels comicis, que es celebrarien dos mesos després.

Serien doncs quatre mesos desde el final de la legislatura fins la proclamació d’un nou govern, una situació que en plena pandèmia i la crisi econòmica portaria el país a una desastrosa paràlisi institucional. En aquest sentit, el propi Roger Torrent ha advertit que la prioritat de l’independentisme, en un moment tan delicat, ha de ser no malmetre les institucions.

En la seva opinió, seria ideal que JxCat i ERC trobessin la manera d’acordar els passos a seguir fins el final de la legislatura. El contrari, diu, seria molt poc responsable: «Hem de procurar no debilitar nosaltres mateixos les institucions en un moment tan greu com el que estem vivint. Hem de ser útils a la ciutadania».

El president del parlament considera que la llei de la presidència i el reglament de la cambra són molt clars sobre els plaços en el cas de que no hi hagi un candidat per substituir Torra. A l’espera dels passos que doni el president de la Generalitat, sembla que els partits independentistes no proposaran un candidat alternatiu mentre l’oposició estudia què fer.

D’altra banda, Roger Torrent dóna per fet que hi haurà una sentència negativa del Suprem, que «no impartirà justicia, sino venjança». Davant la més que probable inhabilitació del president, considera que el millor és evitar enfrontaments i acordar els últims passos de la legislatura. 

Torra descarta convocar eleccions

No obstant, per ara l’enteniment entre JxCat i ERC per posar fi a la legislatura i evitar el bloqueig sembla allunyar-se sense remei. Quim Torra acaba d’anunciar que descarta la convocatòria d’eleccions. «No portaré Catalunya a una carrera electoral irresponsable», ha assegurat aquest migdia després de la vista davant el Tribunal Suprem, a Madrid.

Torra considera que davant la seva inhabilitació l’únic responsable serà l’Estat espanyol, la qual cosa, al seu entendre, l’allibera de qualsevol responsabilitat de convocar unes eleccions «que paralitzaran l’administració catalana».

Així doncs, la pressió d'ERC perquè Quim Torra convoqui eleccions i la clara negativa d'aquest a fer-ho evidencia la situació de bloqueig cap a la que porta l'enfrontament entre ambdues formacions, més preocupades pels càlculs electorals davant la imminent cita a les urnes que per assegurar en la mesura del possible la governabilitat enmig d'una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents.