Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en un míting.

Rovira desafia amb preparar «un altre 1-O» mentre ERC critica l'estratègia de «confrontació»

La secretària general dels republicans envia un missatge contundent en una entrevista a 'Públic'

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en un míting.
Marta Rovira, secretària general d'ERC, en una imatge d'arxiu. | ACN

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha sorprès aquest divendres, 18 de setembre, amb les seves declaracions en una entrevista al diari 'Públic'. La número 2 del partit, que es troba a Ginebra des del mes de març de 2018, ha assegurat que «l'independentisme s'està preparant per un altre 1-O mentre s'explora la via del diàleg». Unes declaracions amb molta força i que han agafat per sorpresa després del gir dels republicans en els darrers mesos, passant de la confrontació directa amb l'Estat a una estratègia col·laborativa amb el govern espanyol.

Rovira parla d'un «nou 1-O»

De fet, en les darreres setmanes, nombrosos dirigents i càrrecs territorials d'ERC no s'han estat de criticar el concepte de la «confrontació intel·ligent» proposat per Carles Puigdemont i Junts per Catalunya per definir la seva estratègia respecte a l'Estat espanyol. Ara, però, la secretària general del partit fa un gir al posicionament mostrat pels republicans, parlant de la possibilitat de tornar a convocar un referèndum unilateral i, de fet, va més enllà: assegura que l'independentisme «s'està preparant» per aquest escenari.

D'aquesta forma, els republicans tornen a agafar-se a l'estratègia de confrontació i unilateralitat que semblaven estar defugint des de feia mesos i sembren dubtes sobre la seva estratègia amb les paraules de Rovira, que semblen en certa manera contradictòries. En l'entrevista a 'Públic', la secretària general d'ERC ha afegit que ara se sap en què es va fallar fa tres anys i, per tant, es pot tornar a fer «millor». 

Missatges a Torra i a Sánchez

Pel que fa a la crisi de govern amb canvis de consellers, Rovira ha considerat que no és acceptable que, en un govern de coalició, «canvis estructurals» com aquest es comuniquin a ERC «hores abans». I, en aquest sentit, ha considerat que hauria calgut asseure's i debatre-ho. Segons Rovira, «és imprescindible saber per què es fan aquests canvis».

Rovira també s'ha dirigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per dir-li que vagi amb compte a «utilitzar tàcticament» la taula de negociació del conflicte polític. Segons la secretària general d'ERC, a banda de ser una irresponsabilitat, Sánchez ha de tenir molt clar que els republicans no són «ingenus».