Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Rovira demana a Puigdemont que no cridi a «falses unitats» amb propostes que «no es poden realitzar»

La secretària general d'ERC ha demanat «lleialtat» per obrir un altre «moment refrendari» que tingui un reconeixement internacional real

L'expresident Carles Puigdemont i la republicana Marta Rovira en un acte a Brussel·les | Cedida

 

La resposta a una possible sentència condemnatòria en el judici del procés continua posant de manifest la divisió existent entre les dues principals forces independentistes. Una bona demostració són les últimes declaracions de la  secretària general d'ERC, Marta Rovira. En una entrevista per Catalunya Ràdio a Ginebra, ha demanat que es torni a un marc de «lleialtat i complicitat» i ha assegurat que el partit «no comprarà crides a falses unitats» o debatrà propostes «que no es puguin realitzar».

En clara referència a les tensions entre els republicans i JxCat, Rovira ha demanat que el partit de Carles Puigdemont no faci servir la unitat com una eina «propagandista, electoralista o partidista». S'ha refermat en la necessitat que hi hagi un «consens» davant a la sentència de l'1-O i que cal «seure al voltant d'una taula i debatre».  

Ha insistit en el fet que és necessari avançar per tornar a «l'esperit de l'1-O» i recuperar «complicitats entre institucions i la societat civil». Per fer-ho és imprescindible «abandonar els retrets públics, generar complicitats i reconstruir confiances».  

El president del Parlament, Roger Torrent, i el president de la Generalitat, Quim Torra, també assistiran a l'últim dia del judici
Roger Torrent i Quim Torra han reflectit les diferències entre el sobiranisme els últims dies | Cedida

 

Necessitat d'analitzar els errors comesos per l'independentisme

S'ha mostrat partidària d'analitzar els errors comesos per l'independentisme i ha expressat que en la situació actual «ningú està disposat a vendre ni a comprar fum»,  La republicana ha constatat que un dels «errors» comesos amb el referèndum de l'1-O va ser que no va tenir «prou legitimitat interna» i reconeixement internacional. Per això, ha dit que després de la sentència hi ha consens perquè caldrà passar per les urnes en unes eleccions referendàries, però que aquestes necessiten més legitimitat perquè «el resultat sigui vàlid». 

  

La líder republicana ha exigit als partits que passin d'una actitud «molt a la defensiva» a una «fase de lideratge». Creu que el sobiranisme viu una etapa per «agafar forces» i «eixamplar la base».  La seva aposta és també acabar amb la «dependència» amb l'estat espanyol i explorar més el vessant internacional. Per aquest motiu, afirma que no hi haurà «més remei» que apostar per la defensa dels drets socials, civils i polítics «que no afecten només a l'independentisme» a través de la desobediència civil, pacífica i no violenta.

També et pot interessar...