Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rufián es decanta per «no bloquejar» la investidura de Sánchez

Gabriel Rufián carrega contra el Govern per subvencionar l'Institut Nova Història

L'entitat és coneguda per teories que es qüestionen el relat històric i que s’estudien sense respectar el mètode científic

Rufián es decanta per «no bloquejar» la investidura de Sánchez
Rufián creu que l'entitat no hauria de rebre subvencions de la Generalitat | Cedida

 

Gabriel Rufián reclama a la Generalitat que no segueixi finançant a l’Institut Nova Història. Així ho ha dit en una piulada al Twitter: «Cap pseudociència ni cap pseudohistòria hauria de ser finançada amb diners públics» assegura el portaveu d'ERC al Congrés qui genera polèmica, contínuament, pels seus comentaris dins i fora la xarxa.

L’entitat Institut Nova Història, dirigida per Jordi Bilbeny, és coneguda per teories que es qüestionen el relat històric i que s’estudien sense respectar els procediments i tècniques de la historiografia, és a dir, que no segueix el mètode científic. L'ens estudia sobretot teories revisionistes sobre la història de Catalunya, entre les quals defensa la catalanitat d’alguns personatges històrics com: Cristóbal Colón, Miguel de Cervantes, Leonardo da Vinci, Santa Teresa de Jesús, William Shakespeare, entre d’altres.

La Generalitat subvenciona l'entitat

Rufián creu que la Generalitat no hauria de subvencionar una entitat que crea nous relats sobre la història catalana: «Ni el terraplanisme ni l’antivacunisme ni l’Institut Nova Història. Ja n’hi ha  prou de donar excuses als qui ens volen petits, ridículs, enfadats i perdent» diu el portaveu.

Un fet curiós, ja que el 2013 Esquerra va guardonar l’entitat amb el ‘Premi Nacional President Lluís Companys’ gràcies a la seva «tasca de recerca, estudi i divulgació de la història de Catalunya, amb un caràcter iconoclasta i innovador», així com pel seu compromís amb «el coneixement de la història de Catalunya». Un premi que va ser entregat als dirigents de l’entitat de mans d’Anna Simó, la vicepresidenta al Parlament i la dirigent d’ERC en aquell moment.

David Minoves, conegut per haver estat un alt càrrec d'ERC entre altres coses, també va criticar al Govern per aquest fet, qüestionant el fet que aquest segueixi subvencionant les  «àmpliament qüestionables tesis historiogràfiques» que publica l'Institut Nova Història.

El PSC també la té en el punt de mira

No només Rufián es qüestiona perquè el Govern el segueix subvencionant, sinó que els socialistes catalans també s'ho han començat a preguntar. Per esclarir tots els dubtes,  el PSC ha formulat un conjunt de preguntes perquè s'expliqui el motiu pel qual l'Institut ha rebut  —i rep— aquestes subvencions. 

Arran de diverses informacions que han sortit a la llum recentment, i que no han pogut ser contrastades a través del portal de transparència de la Generalitat perquè les dades que hi apareixen són confoses, alguns diputats socialistes s'han mostrat preocupats.  Ferran Pedret  va dir en declaracions al mitjà 'El Món' que els preocupa «que un institut practiqui la pseudohistòria sense seguir el mètode científic».

A més, assegura que també els preocupa la repercussió d'aquestes teories  i «la cobertura que s’ha donat a les teories que es van inventant a través de documentals i entrevistes a televisions públiques catalanes o la participació de suposats investigadors en debats». Per aquest motiu el partit reclama saber les adjudicacions, contractes, convenis i subvencions que el Govern ha fet a l'entitat des del 2012.

També et pot interessar...