Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarma

Rufián defensa dialogar i arribar a acords a JxCat després de mesos d'atacs a Twitter

El portaveu d'ERC al Congrés evita posar data a la taula de diàleg i es mostra obert a negociar els PGE

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarma
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC a Madrid, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari

Canvi de to del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián amb Junts per Catalunya. Rufián ha estat, especialment des de Twitter, força incisiu en els darrers mesos amb JxCat i la figura de Carles Puigdemont, però sembla haver girat el rumb a quatre mesos dels comicis. Rufián ha vist «bé» la proposta que ha fet l'expresident de la GeneralitatQuim Torra de cercar un «denominador comú» entre JxCat, ERC i la CUP sobre què fer si l'independentisme supera el 50% a les eleccions del 14-F.

Rufián insta JxCat, ERC i CUP a parlar

«Menys Twitter i més reunions», ha afirmat Rufián, que precisament és molt actiu en aquesta xarxa social, aquest dimarts en roda de premsa al Congrés. D'altra banda, Rufián ha rebutjat posar data a la taula de diàleg i ha defensat que «el que és important és preservar la idea» perquè hi ha un «consens general» a la societat sobre la necessitat de dialogar i «fer política». Sobre els pressupostos generals de l'Estat, el portaveu dels republicans a la cambra baixa ha afirmat que seria «irresponsable no escoltar, no parlar».

«Hi ha poc marge per a la màgia amb la que ha caigut, està caient i caurà», ha dit, i per això, s'ha mostrat obert a parlar amb l'executiu de Pedro Sánchez. «Això no ens fa menys independentistes, ens fa més útils», ha assegurat. Tanmateix, Rufián ha insistit que la presència d'ERC en l'equació per als PGE és «absolutament incompatible» amb la de C's.

«Irresponsabilitat» d'Ayuso

Rufián ha criticat «l'enorme irresponsabilitat» de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i ha assegurat que està «traficant amb la vida de la gent». Tot i això, el portaveu d'ERC no ha aclarit si en l'hipotètic cas que el govern espanyol vulgui prorrogar l'estat d'alarma a Madrid hi donaria suport. Rufián ha recordat que ERC va intentar trobar alternatives a l'estat d'alarma quan es va aplicar arreu de l'Estat espanyol.

Sobre la moció de censura de Vox, que es debatrà la setmana que ve al Congrés, Rufián ha dit que serà «poc edificant» i que va «més contra Casado que contra Sánchez». «Escoltarem insults terribles» que l'única cosa que faran serà «enfangar encara més el terreny de joc», ha lamentat.