Pere Aragonès i Gabriel Rufián

Rufián temia el baix perfil polític d'Aragonès: «Hem de posar-li algú dur al costat»

'El Confidencial' revela el contingut d'una reunió interna d'ERC del passat mes de març

'El Confidencial' revela aquest dilluns, 2 de novembre, el contingut d'una reunió estratègica interna d'ERC celebrada el passat 6 de març, a pocs dies de l'esclat de la pandèmia del coronavirus i en un moment en què s'esperava que el llavors president Quim Torra anunciés en poques setmanes la data d'unes eleccions autonòmiques que ja havia anunciat que convocaria en una compareixença institucional a finals de gener. En aquell context, els republicans ja es preparaven per a uns comicis que preveien cap a la tardor, però que finalment tindran lloc el 14 de febrer.

«Hem de posar algú que sigui 'whisky' al costat del Pere Aragonès»

En la reunió hi havia el diputat a MadridGabriel Rufián; l'empresari detingut dimecres passat, Xavier Vendrell; el periodista Eduard Voltas i l'assessor Sergi Sol, a més d'una cinquena persona no identificada. En la conversa publicada al digital, Rufián es mostrava preocupat pel baix perfil polític del presidenciable republicà, Pere Aragonès, de qui deia que «tothom li deixaria les claus de casa seva, però no sé si tothom els hi donaria per defensar-nos».

Rufián, doncs, trobava a faltar certa agressivitat política al capdavant del partit i proposava «posar algú dur al costat del Pere» amb una metàfora que assenyalava, també, el baix to polític de la resta de caps visibles del partit. «Li hem de posar algú que sigui whisky, perquè Aragonès, Capella, Torrent, Vilalta o Sabrià són Pepsi-Cola, Aquarius i Nesquik», deia el portaveu dels republicans a Madrid, que fins i tot posava un nom damunt la taula: el de qui va ser alcaldessa de Badalona entre 2015 i 2018, Dolors Sabater, que segons Rufián seria un perfil que podria atraure votants de la CUP o dels Comuns.

Eduard Voltas també apuntava a la conversa que calia exercir la polarització del vot no pas envers JxCat, sinó el PSC. «S'ha de dir que el nostre adversari no és JxCat, sinó el PSC, perquè dient això fas mal a JxCat», afirmava Voltas en la conversa que publica aquest dilluns 'El Confidencial', cosa que reblava Rufián afirmant que «el Pere hauria d'estar cada dia a la tele i a Twitter dient que volem guanyar les eleccions i això va d'Iceta o de mi». Una polarització amb el PSC que els caps visibles d'ERC estan posant en pràctica en les darreres setmanes, en les aparicions als mitjans de comunicació, per atraure el vot útil independentista cap a ERC i minar els suports a JxCat.