S'ajorna el ple del Parlament on els independentistes tenien pensat avalar Carles Puigdemont i el referèndum de l'1-O

S'ha suspès momentàniament la reunió de la junta de portaveus

Imatge de la sessió constitutiva del Parlament del 17 de gener
Imatge de la sessió constitutiva del Parlament del 17 de gener | CatalunyaDiari.cat

El ple del Parlament on les formacions independentistes tenien pensat avalar el referèndum del passat 1 d'octubre i l'expresident Carles Puigdemont començarà a les 11.00 hores. La decisió ha estat presa després que se suspengués momentàniament la reunió de la junta de portaveus. La Mesa continua reunida per tractar les peticions de reconsideració a l'admissió a tràmit d'algunes esmenes.

La resolució pactada entre JxCat i la CUP podria provocar que el Tribunal Constitucional (TC) presentés un contenciós en la seva contra, tot i que la modificació del text no inclou l'esmena dels anticapitalistes que volien ratificar la declaració d'independència perquè han decidit deixar de persistir en la «reafirmació i reiteració» de la proclamació per evitar problemes. Tanmateix, sembla que no ha estat suficient i que hi ha altres punts de l'acord que l'Estat no estaria disposat a tolerar. 

En el ple d'aquest dijous han de decidir si aproven o no cinc propostes de resolució, però els problemes legals estan generant dificultats als parlamentaris independentistes. 

Un dels principals impediments han estat les contundents declaracions de la Fiscalia, que va advertir els independentistes que actuarien en contra de la Mesa si continuaven mantenint a tràmit l'esmena de la CUP referent a la DUI, la qual ha generat molta polèmica. A més, l'Estat ja va advertir els parlamentaris de les possibles conseqüències que podrien tenir la tramitació de les esmenes dels cupaires, encara que aquestes no s'acabin aprovant. 

Sentències a parlamentaris sobiranistes 

El Tribunal Constitucional havia presentat diverses sentències en contra de diversos membres sobiranistes de la Mesa. Es tracta d'unes notificacions emeses en l'anterior legislatura, les quals pretenien posar fi a qualsevol iniciativa que entrés en conflicte amb el TC


Comentaris

envia el comentari