Salut defensa el seu recompte: «Qui sap què passa a Catalunya som nosaltres»

La consellera Alba Vergés ha assegurat que gestionen amb total transparència les dades

La consellera de Salut, Alba Vergés, al costat del director de Salut Pública, el 12 de març de 2020
La consellera de Salut ha rebutjat les crítiques de Fernando Simón | cedida

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut contestar aquest dissabte les crítiques del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, sobre últimes les dades «incongruents» i «preocupants» de Catalunya sobre la pandèmia.

«Amb tots els respectes pel doctor Simón, però qui coneix les dades i sap què passa a Catalunya som nosaltres», ha etzibat Vergés, que ha defensat que el Govern gestiona de forma transparent i oberta les dades de víctimes i contagis. «Hi ha un equip que treballa 24 hores per oferir les xifres a la ciutadania», ha recordat la consellera de Salut, que també ha negat cap rebrot a Catalunya, com ahir també va insinuar el coordinador de Sanitat. «Això no és així», ha sentenciat Vergés.

«Les dades les tenim nosaltres»

«Les dades les tenim nosaltres. Som nosaltres els que tenim la capacitat de prendre aquestes decisions, de fer propostes de desconfinament, d'analitzar els indicadors i de proposar el que creiem que és millor», ha enumerat la consellera de Salut, que igualment ha dubtat que el Ministeri de Sanitat hagi pogut detectar cap rebrot a Catalunya amb dades per províncies, com reclama a la Generalitat.

De fet, Vergés ha emmarcat les discrepàncies numèriques entre el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat en un «problema de tempos». «Nosaltres hem premiat donar les dades al màxim temps real possible, i el govern espanyol espera a les validacions provinents del registre de Salut Pública», ha assenyalat la consellera de Salut.

Vergés ha reconegut que hi ha hagut un territori de Catalunya que ha validat molts registres de cop –retardats de feia setmanes- i que per això s'han acumulat positius i defuncions en aquests darrers dos dies en les dades del Ministeri de Salut. La consellera de Salut no ha volgut especificar quin és el territori però sí que ha precisat que «un bon volum» d'aquests registres pertanyen a l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

El departament va considerar «inacceptable» canviar el format de recompte

De fet, Vergés ha recordat que el ministeri liderat per Salvador Illa va demanar a la Generalitat que deixés de publicar dades amb el nou format –amb dades de les funeràries- però que el departament de Salut ho va considerar «inacceptable». «Per donar dades a la ciutadania sobre la crisi del coronavirus no necessitem cap consens amb l'estat espanyol», ha sentenciat la titular de Salut.

«Si t'havies d'esperar a les validacions de Salut Pública, no es podia percebre l'estat real de la pandèmia», ha apuntat Vergés, que ha xifrat ja en 11.800 les persones mortes per coronavirus a Catalunya, 34 en les últimes 24 hores.

«Hi ha també 64.794 persones infectades de Covid-19, 13.660 de les quals en residències», ha precisat la consellera de Salut. «A dia d'avui també hi ha 213 persones amb coronavirus ingressades a l'UCI, un 41% de la seva capacitat. Hem experimentat una disminució constant i lenta al llarg dels dies», ha aplaudit Vergés, que ha recordat que en els pitjors moments de la pandèmia hi havia més de 1.500 persones a l'UCI, triplicant la capacitat màxima.


Comentaris

envia el comentari