Imatge d'arxiu de Donald Trump

L'estat de Trump és «molt preocupant» i «les pròximes 48 hores seran crítiques»

Així ho assenyalen fonts de la Casa Blanca

L'estat de salut del president estatunidenc, Donald Trump, és «molt preocupant» a causa del contagi per coronavirus, segons han informat fonts de la Casa Blanca als mitjans de comunicació que cobreixen habitualment la informació de la Presidència. A més, han advertit que «les pròximes 48 hores seran crítiques». «Els signes vitals de les últimes 24 hores han estat molt preocupants i les pròximes 48 hores seran crítiques pel seu estat».

«Encara no estem en el camí per a una recuperació plena», ha explicat la font al grup de premsa de la Casa Blanca. Aquestes declaracions contradiuen radicalment l'informe de l'equip mèdic que tracta a Trump, que havia comparegut tan sols uns minuts abans per a assegurar que el mandatari evoluciona favorablement. L'únic responsable de la Casa Blanca durant la roda de premsa de l'equip mèdic a l'Hospital Militar Nacional Walter Reed era el cap de gabinet, Mark Meadows.

En concret, el metge Sean Conley ha donat el primer comunicat mèdic oficial des del divendres, quan Trump va ingressar a l'Hospital Walter Reed de Bethesda. «El president està molt bé aquest matí, estem extremadament contents amb el seu progrés» segons el metge del president.

El també assessor mèdic del mandatari, Shaun Dooley, ha assegurat que Trump està rebent cura mèdica multidisciplinària, «totes les funcions dels seus òrgans són correctes i no té problemes a respirar. Està excepcionalment animat», ha afegit. Així, Trump «fa 24 hores que no té sense febre i satura a un 96 per cent», diagnòstic que convida a un «caut optimisme», segons Conley, qui va eludir donar una data concreta per al seu retorn.

De tornada als símptomes, Conley ha precisat que en les últimes hores Trump «va tenir tos i febre, però mai ha tingut dificultats per a respirar», ha insistit el metge, enfront d'informacions publicades aquest matí en mitjans estatunidencs que apuntaven al contrari. En la roda de premsa s'han donat dades contradictòries amb el que se sabia fins ara, ja que Conley ha afirmat en un moment que havien passat 72 hores des del diagnòstic, la qual cosa situa el positiu de Trump en el dimecres i no en el divendres, abans del seu desplaçament a Minesota dijous passat per a participar en un acte de campanya de recaptació i en un míting a l'aire lliure.

Un altre membre de l'equip mèdic, Brian Garibaldi, ha explicat que el president es va sotmetre «fa unes 48 hores» a una teràpia experimental d'anticossos, la qual cosa situa el seu inici al migdia del dijous, també abans d'un acte en Nova Jersey. Es referia així al tractament d'anticossos de Regeneron.

El seu fill, negatiu

D'altra banda, aquest dissabte també s'ha donat a conèixer que Donald Trump Jr., un dels fills del magnat, ha donat negatiu en la prova de coronavirus. «Em dono uns dies més per precaució, tornaré a fer-me la prova i si torna a donar negatiu, tornaré al treball», ha fet saber en el seu compte de Twitter. No ha tingut la mateixa sort el senador republicà Ron Johnson, que sí que ha donat positiu per la malaltia, i que per tant se suma a altres dos senadors del partit, els representants per Utah i Carolina del Nord Mike Lee i Thom Tillis.

El candidat demòcrata, Joe Biden, ha enviat aquest dissabte un missatge a través de les xarxes socials en el qual ha tornat a insistir en l'ús de la màscara. «La màscara et protegeix. Però també protegeix als que estan al teu voltant: a la teva mare, al teu pare, als teus fills, als teus veïns i als teus col·legues. Sigues un patriota, i compleix amb la teva part», ha manifestat.