L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual

Illa parla clar sobre la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català

«Madrid és Espanya, però que Espanya és molt més que Madrid», ha dit el candidat socialista

El cap de llista del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha avalat aquest dimecres la possibilitat de tornar a reunir la taula de diàleg entre governs sobre el conflicte català un cop es constitueixi l'executiu autonòmic que sorgeixi dels comicis del 14 de febrer. «Em sembla bé que es reafirmi la voluntat de reunir la taula de diàleg. Només hi ha hagut l'oportunitat de fer-ho una vegada», ha constatat en les Trobades Digitals d'Europa Press, en què ha afegit que si no s'ha reunit en més ocasions no és per falta de voluntat del Govern central.

Segons Illa, apostar pel diàleg no depèn del resultat de les eleccions, i ha defensat que ho han practicat sempre i que ho continuaran fent si guanyen les eleccions: «El resultat de les eleccions a Catalunya no canviarà aquesta aposta estructural». En la seva opinió, cal raonar i buscar punts de consens dins l'estat de dret i aparcar la «confrontació, perquè ja s'ha vist on porta». «El meu camí és: diàleg dins la llei i el retrobament, recuperació de la credibilitat i de la confiança de les institucions catalanes, i recuperació de la influència a Europa», ha puntualitzat.

«Espanya és molt més que Madrid»

També ha defensat la cocapitalitat de Barcelona, i al·lega que «Madrid és Espanya, però que Espanya és molt més que Madrid», i que la capital catalana és un referent a Europa i a la resta del món. «Defensar això és beneficiós per a Barcelona, Catalunya i per a Espanya», ha reivindicat Illa, sense descartar que això pugui comportar traslladar institucions a la ciutat, com el Senat.

Segons Illa, Alemanya no té totes les institucions concentrades a Berlín, per la qual cosa troba «bé i convenient» que el Senat s'instal·li a Barcelona. A més, ha defensat la importància de recuperar l'estabilitat a Catalunya per possibilitar que tornin les empreses a la comunitat després del que va passar la tardor del 2017 i les seves conseqüències.

Illa, sobre els indults

Quan li han preguntat si hi haurà indults per als presos de l'1-O, ha assegurat que és una decisió que correspon al Govern central i que ell ja no forma part del Consell de Ministres, però ha defensat que «fins ara el que hi ha hagut és un respecte escrupolós a l'estat de dret». Segons Illa, l'únic camí del Govern central és complir la legalitat vigent, que és tramitar aquests indults, i ha deixat clar que es pronunciarà sobre aquesta qüestió quan hagi pres una decisió, no abans.

«Ningú no ha de tenir cap privilegi ni perjudici per ser qui és a l'hora de tramitar un procés al qual té dret. Estic a favor de la justícia i del respecte a l'estat de dret, i no de la venjança», ha apuntat.