Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Salvador Illa serà el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat

El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, cedeix de manera inesperada el número 1 de la candidatura a Salvador Illa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
Salvador Illa serà finalment el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. | Europa Press

Salvador Illa serà el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, segons ha avançat 'La Sexta' aquest dimecres, 30 de desembre. Miquel Iceta ha decidit fer un pas al costat a darrera hora —tot just aquest dimecres s'han d'aprovar definitivament les llistes— i finalment, després de moltes especulacions, Illa liderarà la candidatura socialista.

Un relleu que s'ha fet amb molta discreció

Segons les primeres informacions, que han transcendit aquest dimecres al migdia, la cúpula socialista hauria decidit, en una maniobra meditada però molt discreta, rellevar Miquel Iceta i situar Salvador Illa com a cap de llista. La sorpresa ha estat total, atès que durant mesos, Iceta i Illa han negat rotundament el relleu al capdamunt de la candidatura socialista que, finalment i a darrera hora, s'ha produït.

De fet, Illa negava aquest mateix dimarts que acabés sent el candidat socialista —24 hores més tard, el relleu s'ha acabat fent efectiu i aquest dimecres, el PSC ratificarà la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. Aquesta tarda, el Consell Nacional extraordinari dels socialistes catalans prendrà, doncs, especial relleu: s'esperen les intervencions d'Iceta i d'Illa i la proclamació del ministre de Sanitat com a candidat a la Generalitat.

Illa es mantindrà unes setmanes més al Ministeri de Sanitat

Per ara, sembla que Salvador Illa es mantindrà al capdavant del Ministeri de Sanitat. De fet, no hi hauria cap incompatibilitat fins que no fos escollit diputat al Parlament de Catalunya, el proper 14 de febrer, tot i que s'espera que el relleu es faci abans de la campanya electoral —durant el mes de gener, per tant.

De rebot, doncs, Pedro Sánchez haurà de fer un relleu al govern espanyol en el ministeri que més protagonisme ha pres en els darrers mesos a causa de la pandèmia i que ha situat el seu titular, Salvador Illa, en quotes de popularitat molt elevada atesa la gestió de la crisi sanitària.

Salvador Illa, el 'gestor' que va acabar sent ministre i convertint-se en la figura més destacada del PSC

Quan Salvador Illa va ocupar l'alcaldia de la Roca del Vallès, entre els anys 1995 i 2005, poc s'esperava guanyar el pes que aquest dimecres, 30 de desembre, s'ha demostrat que té a les files socialistes. Illa és el secretari d'organització del PSC des de l'any 2016 i, tot just fa un any, Pedro Sánchez el va nomenar ministre de Sanitat en un moviment que llavors també es va qualificar d'inesperat.

Illa havia de ser la 'quota catalana' del govern espanyol amb un protagonisme baix, atès que les competències en Salut són majoritàriament autonòmiques. Però la inesperada pandèmia va situar-lo a la primera línia de foc, com autoritat competent única durant l'estat d'alarma, i la seva figura s'ha reforçat com a ministre de Sanitat.

Quotes de popularitat molt elevades, un tarannà discret i sense estridències i les bones relacions amb les cúpules del PSOE i el PSC han desembocat en què, finalment, Illa sigui el candidat socialista a la Generalitat: una aposta que podria dur els socialistes a una victòria electoral que no tenen tan lluny, a jutjar per les enquestes.