Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual

Illa vol «redreçar» Catalunya: «Vull ser el pròxim president de la Generalitat»

El candidat del PSC adverteix que no es presenta només per treure un bon resultat i que aspira a governar

L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual
El PSC, amb Salvador Illa al capdavant, arrencarà aquest divendres la campanya electoral. | Europa Press

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, vol «guanyar i governar» i aquest dijous ha exposat el seu full de ruta «per fer possible el canvi a Catalunya» i «redreçar el camí». En un acte amb aforament reduït davant de membres de la societat civil, Illa ha reclamat «passar pàgina del procés i tenir un bon govern» i ha apostat pel «diàleg, la negociació i els acords» i per millorar l'autogovern. Entre altres qüestions, Illa es compromet a impulsar un pla per «reconstruir el sistema sanitari», invertir per «reactivar l'economia» o «ser exigent» perquè l'Estat compleixi amb la inversió en infraestructures a Catalunya.

Illa: «Vull ser el pròxim president de la Generalitat»

«Jo no em presento per treure un bon resultat o per mirar les coses des de la barrera», ha advertit Illa, que ha fet una crítica velada a Ciutadans dient que a Catalunya ja hi ha hagut «victòries estèrils que no han fet res després d'haver guanyar unes eleccions», en referència al 21-D, el 2017. El candidat vol ser l'alternativa als governs independentistes i encara «17 dies frenètics» de campanya electoral «per fer possible el canvi» amb «mà estesa» per sumar.

«Vull ser el pròxim president de la Generalitat», ha dit Illa a l'inici del seu discurs, en què ha combinat el català i el castellà, i amb el qual s'ha dedicat a exposar de manera detallada el que serà el seu full de ruta. En aquest sentit s'ha fixat tres prioritats: la recuperació sanitària, l'econòmica i la social. I el que ha anomenat «un repte: passar pàgina del procés perquè torni Catalunya de la mà d'un bon govern».

El candidat de PSC ha dit que impulsarà «un acord pel retrobament», amb què aspira a «refer els pactes i els consensos bàsics entre catalans». «Només mitjançant el diàleg podem superar la paràlisi i avançar en el nostre autogovern», ha argumentat. Ha asseverat que «els llaços s'han trencat els darrers anys» i ha dit ser conscient que «costarà algun temps refer-los». Però ha insistit que cal «recuperar el camí del diàleg» perquè «ni l'immobilisme ni la unilateralitat duen enlloc». I ha reiterat que «l'avenç en clau federal segueix sent la via més viable políticament, més beneficiosa econòmicament i més justa socialment per Espanya i Catalunya».

El que fins aquest dimarts ha estat ministre de Sanitat ha afirmat que la seva prioritat més immediata serà la lluita contra la covid-19. Si és president, ha dit, aprovarà un pla nacional per a la reconstrucció del sistema sanitari a Catalunya, que creu que ha estat «maltractat» pels darrers Governs. D'altra banda, es proposa «corregir el rumb» i fer que Catalunya torni a ser la primera comunitat autònoma en PIB en els pròxims quatre anys. Illa confiarà en l'exportaveu del PSC i actual president d'AENA la vicepresidència econòmica de la Generalitat si guanya el 14-F. I ha garantit ajuts i interlocució amb els sectors més afectats per la pandèmia, com la restauració, l'oci nocturn, la cultura i el comerç.

Una aposta «pel talent, per la ciència i l'educació»

Illa també es compromet a fer una aposta pel talent, per la ciència i l'educació. En aquest àmbit, ha remarcat que la immersió lingüística «va ser una gran aposta per a la convivència i perquè funcionés al país l'ascensor social» però que ara la «nova bretxa social» té a veure amb el domini de l'anglès. En altres àmbits, es conjura per millorar l'atenció a la dependència o reforçar amb més agents els Mossos d'Esquadra. El PSC ha adaptat la seu del partit a Barcelona per acollir els actes de campanya i retransmetre'ls per 'streaming'. En aquesta ocasió, Illa ha fet el seu discurs davant de representants de sindicats, món econòmic i empresarial o cultural o provinents de l'àmbit de la recerca.

Entre els assistents hi havia Josep González (PIMEC); David Tornos (Foment del Treball); Camil Ros (UGT); Michela Albarello (CCOO Catalunya); Enric Botí (ONCE Catalunya); el periodista Xavier Sardà; Àngel Simón (AGBAR) o Jaume Malet (Cambra de Comerç dels EUA a Espanya). També Eva Granados, Teresa Cunillera, José Montilla; Matías Carnero, Rosa Culell, Jordi Hereu, Jaume Lanaspa, Juan José López Burniol i Marcel Prunera.