Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Maria Dantas, diputada d'ERC, el 10 de juny de 2020 al Congrés dels Diputats.

Maria Dantas, diputada d'ERC, sorprèn al Congrés amb una samarreta «antifeixista»

Dantas ha preguntat sobre la qüestió al ministre Campo

Maria Dantas, diputada d'ERC, el 10 de juny de 2020 al Congrés dels Diputats.
Maria Dantas, diputada d'ERC, ha dut una samarreta antifeixista al Congrés dels Diputats. | RTVE

Una diputada d'ERC, Maria Dantas, ha ocupat aquest dimecres, 10 de juny, una certa dosi de protagonisme a la sessió de control al govern espanyol que s'ha celebrat al Congrés dels Diputats. Dantas ha acudit a la Cambra Baixa amb una samarreta amb missatge; un missatge d'allò més contundent, tant en el fons com en la forma —lletres blanques sobre fons negre.

'Antifaxista Beti'

'Antifaxista Beti', es podia llegir a la samarreta de la diputada. O el que és el mateix si ho traduïm de l'euskera: 'Antifeixista sempre'. Dantas ha fet coincidir el fet d'anar al Congrés amb aquesta samarreta amb la pregunta oral dirigida al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo: li ha preguntat si el govern espanyol pretén considerar com a terrorista el moviment antifeixista «com el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que faria».

Dantas ha alertat que ha sorgit «una generació de nous feixistes» que veuen amb «entusiasme» la dictadura de  Francisco Franco i ho ha vinculat amb conflictes racials a Barcelona, Madrid i la frontera espanyola a l'Àfrica. El ministre ha estat força lacònic en la resposta: «No entenc la seva pregunta, aquest govern no criminalitza cap moviment ideològic», ha dit.

Posició independentista unitària sobre el suplicatori de Laura Borràs?

En un altre ordre de coses, però encara en relació amb els republicans, la CUP dialoga amb JxCat i també ERC per acordar una resposta unitària de l'independentisme davant el suplicatori al Congrés de  Laura Borràs. Segons ha explicat el diputat anticapitalista al Parlament Carles Riera, les tres forces negocien per «trobar solucions» i garantir que «es fa front a la repressió política, i que aquest cas no es converteixi en un judici polític contra Borràs però sobretot contra el conjunt de l'independentisme» i, alhora, que hi ha «mà ferma per lluitar contra la corrupció i la mala praxi als serveis públics».

Riera, que no ha avançat el posicionament del seu grup, ha dit que la CUP ha formulat la seva proposta a JxCat i ERC i que «la pilota està a la seva teulada». En una roda de premsa aquest dimecres al matí, Riera també ha expressat que no volen que la repressió «que sens dubte l'Estat espanyol exerceix sobre l'independentisme» serveixi per a «maquillar o ocultar la corrupció, ni que la corrupció serveixi per a tapar la persecució política».