Pedro Sánchez cobrarà 80.000 euros anuals de sou vitalici quan deixi la presidència

És el que passa amb tots els presidents quan abandonen el càrrec

Pedro Sánchez, nuevo presidente del Gobierno de España
Pedro Sánchez, nou president del Govern d'Espanya | Catalunya Diari
 

Pedro Sánchez ja és oficialment el nou president del Govern espanyol. El líder del Partit Socialista s’ha posat al capdavant del país després d’obtenir els resultats que necessitava perquè prosperés la moció de censura a Mariano Rajoy.

Pot haver-hi qui pensi que la tasca de Pedro Sánchez serà molt complicada, i més amb la situació que s’està vivint actualment a Catalunya. Però a l’hora de la veritat el secretari general del PSOE estarà molt ben recompensat.

I és que des del mateix moment en què Sánchez deixi la presidència, cobrarà un sou vitalici de 80.000 euros. Així que encara que el seu mandat sigui curt, com fa presagiar la manera en la qual ha estat investit, l’actual president del Govern espanyol no s’haurà de preocupar pel seu futur.  

80.000 euros a l’any pel sol fet d’haver estat nomenat president

Igual que en el cas de Sánchez, tots els polítics que s’hagin convertit en expresidents del Govern tenen el sou vitalici més que assegurat, tal com s’estableix en el Reial Decret 405/1992 del 24 d’abril amb l’Estatut dels Expresidents del Govern.

Així doncs, tots els que han ocupat el càrrec en algun moment de les seves vides disposen de 79.336 euros bruts a l’any. Aquesta xifra supera fins i tot la del sou del mateix president del Govern, que avui dia se situa sobre els 79.185 euros.

Pedro Sánchez, al centre de la imatge, durant el comitè federal extraordinari abans de la moció de censura
Pedro Sánchez, al centre de la imatge, durant el comitè federal extraordinari abans de la moció de censura | CatalunyaDiari.cat

Però ser expresident d’Espanya compta amb molts més beneficis. I és que a banda de l’elevat sou que cobren, també tenen dret a un assistent personal i a un secretari, així com disposen d’una dotació per despeses d’oficina, entre altres coses.

És a dir, que una persona com Pedro Sánchez, que ni tan sols ha estat escollit per la població, podria en un futur pròxim comptar amb tots els privilegis que acabem de mencionar.

Més privilegis dels expresidents

La llista de privilegis, però, no acaba aquí. I és que tots els que en algun moment assumeixen posar-se al capdavant del Govern d’Espanya, s’asseguren la reserva d’un càrrec al Consell d’Estat, de caràcter vitalici i que poden acceptar o no. Aquest consell constitueix el suprem òrgan consultiu del Govern d’Espanya.

Mariano Rajoy en un pleo del Consejo de Estado, en el que estaba el expresidente Zapatero, hace unos años
Mariano Rajoy en un ple del Consell d'Estat | CatalunyaDiari.cat
 

 

I què suposa això? Doncs un salari brut anual de 100.000 euros, tot i que per obtenir-lo han d’haver renunciat prèviament a cobrar els 80.000 euros en concepte d’expresidents, almenys de manera temporal.

Alguns expresidents com Felipe González i José María Aznar van renunciar al lloc que se’ls hi oferia; altres, com Zapatero, va acceptar, tot i que posteriorment va deixar el càrrec. Per acabar, un altre aspecte que cal tenir en compte és que els expresidents poden treballar en l’àmbit de qualsevol empresa privada després de deixar la presidència i seguir cobrant els 80.000 euros.


Comentaris

envia el comentari