Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante el pleno extraordinario para explicar la declaración del estado de alarma.

Sánchez adverteix el PP sobre la fi de l'estat d'alarma: «Seria impensable»

Apel·la a la «responsabilitat» i a el «sentit comú»

El president del govern, Pedro Sánchez, durant el ple extraordinari per a explicar la declaració de l'estat d'alarma
El govern apel·la a la «responsabilitat» i «sentit comú» de l'PP | CatalunyaDiari.cat

La ministra d'Hisenda i portaveu de govern espanyol, María Jesús Montero, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han insistit aquest diumenge que l'estat d'alarma és l'únic instrument legal possible per controlar la denominada desescalada i, per tant, han demanat «responsabilitat» i «sentit comú» als partits de l'oposició per a la votació de la pròrroga al Congrés.

En aquest sentit, Illa ha assumit que el Congrés «és sobirà» per prendre una decisió en la votació de la pròrroga però ha insistit que és «imprescindible». «Ha funcionat durant set setmanes i és l'únic instrument constitucional que tenim per limitar la mobilitat, un factor clau per controlar el contagi», ha argumentat.

«Impensable» que no es prorrogui

En aquest context, la portaveu ha reconegut que li sembla «impensable» que el decret de pròrroga pogués no rebre l'aval de les Corts Generals. «Seria dir que el treball previ dels ciutadans no té valor», ha avisat, apuntant a més que hi ha un «consens internacional» sobre la necessitat de «sortir ordenadament» del confinament per controlar la pandèmia.

Amb això, no creu que «el problema» del PP per donar suport l'estat d'alarma sigui per la interlocució del seu líder, Pablo Casado, amb el president de Govern. «Apel·lo al sentit comú i la responsabilitat. Per parlar no serà», ha subratllat atribuint les crítiques a «la dialèctica política».

Peus de plom abans la possibilitat d'un rebrot

En aquest context, el ministre de Sanitat ha sostingut que les xifres d'infectats i morts per coronavirus demostren que l'estat d'alarma ha estat «eficaç» i «ha funcionat», permetent als espanyols controlar l'epidèmia sense que cap comunitat autònoma quedés enrere en la gestió.

I per això ha defensat que a la «complexa» etapa de desescalada que s'inicia aquest dilluns «és imprescindible» continuar amb l'estat d'alarma com a única manera de seguir controlant la pandèmia «d'una manera eficaç». A més, ha explicat que és l'única manera que la Constitució preveu per a restringir la mobilitat, permetent que hi hagi «regles comunes» per a tot el territori i, si hi hagués un rebrot, tenir-lo a disposició.

Montero i Illa han comparegut aquest diumenge al Palau de la Moncloa després de la reunió del president de Govern, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics per videoconferència i han aprofitat per agrair als ciutadans la seva «responsabilitat»  en el compliment de les mesures.