URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Sánchez afirma que el PSC no donarà suport a un president independentista

El secretari ha explicat les seves opinions a pocs dies del 21-D
El secretari socialista, Pedro Sánchez | Cedida

 

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, considera «d'obligat compliment» investir un president no independentista –si els números ho permeten– després de les eleccions del 21 de desembre a Catalunya, comunitat que ha definit com a «nació», però dins d'una única sobirania, la del conjunt del poble espanyol. En aquest sentit, el socialista ha descartat la possibilitat de donar-li suport a ERC, una de les favorites per guanyar els comicis. 

  

 

 

 

Miquel Iceta és la solució 

En una entrevista a la Cadena Ser, Sánchez ha subratllat que el PSC, el soci del PSOE a Catalunya, surt a guanyar els comicis del 21 de desembre i està convençut que el seu candidat, Miquel Iceta, és el més ben capacitat per oferir una «solució» a la fractura social provocada per l'independentisme. Així ha explicat que el «deure» del pròxim president de la Generalitat és cohesionar la societat catalana. D'aquesta manera, també ha lamentat que aquest Nadal sigui «dolent» per les famílies catalanes a causa de la clivella política. 

Miquel Iceta del PSC | Cedida

 

 

Cal obrir «un període de reflexió»

No obstant això, ha deixat clar que la prioritat per al PSOE és que després del 21-D, «si hi ha opcions», hi hagi un «president no independentista» que es comprometi a desenvolupar un programa d'esquerres. A banda, també ha destacat que més enllà de la possibilitat d'un Govern independentista o no, cal obrir un «període de reflexió i actualització del pacte constitucional». 

 

Defensa l'aplicació del 155

Sánchez ha evitat alinear-se amb la polèmica proposta d'Iceta de sol·licitar l'indult per als presos del procés sobiranista i ha subratllat que fer una petició d'aquest tipus amb el procés judicial en marxa, és a dir, abans que hi hagi una condemna, és «prematur». Tot i això, ha defensat l'aplicació del 155, feta per president Mariano Rajoy, en aquest apartat ha explicat que es tracta d'un «instrument per desbloquejar la situació amb un objectiu clau: eleccions, recuperar l'autogovern i recuperar la normalitat institucional».