Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un discurs al Congrés el 4 de gener de 2020.

Sánchez decretarà el dol oficial i anuncia un homenatge a les víctimes del coronavirus

Ho ha explicat des de la tribuna del Congrés dels Diputats

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un discurs al Congrés el 4 de gener de 2020.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

Pedro Sánchez  també ha anunciat que en el moment en què la major part de l’Estat estigui a la fase 1, prevista per a l'11 de maig, el seu govern decretarà el dol oficial, i quan s’acabi la desescalada i estiguem a la «nova normalitat» es farà un homenatge públic a les víctimes de l’epidèmia «en què el govern treballa des de fa setmanes». Aquest ha estat l'anunci del president de l'executiu espanyol, que ha assegurat que aquest acte es treballa de la mà de la Casa del Rei.

«Aixecar l’estat d’alarma ara seria un error absolut»

Sánchez ha defensat aquest dimecres al Congrés la quarta pròrroga de l’estat d’alarma que ja té garantida gràcies als acords tancats amb C's i PNB perquè hi votin a favor. Durant el seu discurs a la cambra, Sánchez ha advertit que «aixecar l’estat d’alarma ara seria un error absolut» per motius sanitaris, econòmics i socials.

També ha demanat a «algunes» CCAA que —un cop l'Estat ha activat nu fons no reemborsable de 16.000 MEUR per als governs territorials— actuïn amb «coresponsabilitat fiscal» perquè en el context actual calen recursos públics i no s’han de fer «regals fiscals» ni «obsequis als qui més tenen».

770.000 sancions

Sánchez  també ha afirmat que en aquests dies de confinament les policies han imposat 770.000 sancions i han detingut prop de 7.000 persones. El nombre de sancions, però, no coincideix amb el nombre de sancionats, perquè hi ha hagut «nombroses reincidències» per part d’alguns ciutadans.

Sánchez també ha recordat que el seu executiu destina 16.000 MEUR  no reemborsables les  CCAA perquè considera que ha d’assumit el cost dels efectes de la pandèmia i «seria irresponsable carregar als comtes de les CCAA ua quantitat tan extraordinària com aquesta». «Ho fem sense cap contraprestació», ha dit. A canvi ha demanat a les  CCAA, i en especial a «algunes» que apliquin la «coresponsabilitat fiscal» perquè no s’han de fer «regals fiscals» ni «obsequis als qui més tenen». El fons estarà format per tres trams, un primer de 6.000 MEUR i dos de 5.000 MEUR.