Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez

Sánchez apunta «diverses línies d’investigació» sobre els aldarulls i posa el focus sobre el 'Tsunami'

El president espanyol en funcions diu que els no independentistes són les primeres «víctimes» de la situació a Catalunya

Pedro Sánchez
Sánchez apunta «diverses línies d’investigació» sobre els aldarulls i posa el focus sobre el 'Tsunami' | ACN

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a Telecinco que hi ha «diverses línies d’investigació» obertes pels incidents a Catalunya en resposta a la sentència de l’1-O, i  ha promès que no quedarà «cap delicte impune» pels més de 200 detinguts en els disturbis.

Segons Sánchez els autors dels actes «vandàlics», bloqueig de les infraestructures i talls de carreteres s’enfrontaran a responsabilitats «administratives i eventualment penals». Pel que fa al Tsunami Democràtic, no ha volgut especular sobre si l’expresident Carles Puigdemont hi està o no al darrere, però ha «garantit» que els serveis d’intel·ligència i les forces i cossos de seguretat de l’Estat van «al darrere d’aquesta qüestió» i «arribarem al final».

Sánchez ha aprofitat per demanar el vot per un projecte sòlid del PSOE perquè l’independentisme –ha dit- vol «un govern dèbil». També ha afirmat que contràriament al que diuen els independentistes si a l’Estat hi ha una «manca de democràcia» és a Catalunya, on «una minoria pretén imposar aquest projecte a una majoria». La prova, ha dit, és que durant la jornada de l’1-O només va votar el 43% del cens i mesos després a les autonòmiques «una majoria dels catalans no van votar a favor de la independència».

La «majoria» no independentista «víctima» del procés

Pel president espanyol, aquesta «majoria» no independentista són les primeres «víctimes» del procés que van impulsar les institucions catalanes, però l’Estat està disposat a donar una resposta «ferma», «serena» i «proporcional» a qualsevol desafiament.

Sánchez ha assegurat que no té constància de cap nova trucada del president de la Generalitat, Quim Torra, però ha insistit que «el que ha de fer Torra és parlar amb l’altra part de Catalunya» perquè «perquè hi pugui haver diàleg primer s’ha de donar entre catalans» i el marc ha de ser «l’Estatut». Per aquest motiu ha tornat a demanar a Torra que «condemni la violència, se solidaritzi amb els Mossos i les Forces de Seguretat i parli amb l’alta part dels catalans». En aquest marc ha celebrat la «coordinació que hi ha hagut aquests mesos entre les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, també dels Mossos».

Pel que fa a les crítiques que rep per part de la dreta, novament s’ha queixat d’aquesta manca de «lleialtat» i ha recordat que PSOE va donar suport a l’aplicació del 155. «Jo els demano que donin suport a l’Estat, perquè estem parlant de coses molt serioses». En aquest marc ha insistit que  durant el govern de Rajoy els independentistes es van triplicar. Ara, ha dit, «estem fent el que hem de fer» i «menys mal que ho estem fent nosaltres perquè és molt important mantenir la temperança».

També et pot interessar...