Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats

Sánchez avisa: «Seguim sent vulnerables, el virus pot tornar»

Aquest diumenge s'aixeca l'estat d'alarma a tot el país

Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats
El president del govern espanyol ha fet un repàs del que ha donat de sí els mesos d'estat d'alarma | ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que «seguim sent vulnerables» i que «el virus  pot tornar». Ho ha dit en la darrera compareixença en estat d'alarma d'aquest dissabte 20 de juny. A partir de demà, s'aixeca el teló i s'entrarà en l'anomenada 'nova normalitat'. Sánchez, qui ha fet repàs de què ha donat de sí aquests mesos d'estat d'alarma, ha indicat que «vam aturar la vida per contenir el virus, vam congelar un  sistema econòmic que estava sa» i que ara cal «mantenir la guàrdia alta i seguir les mesures d'higiene i protecció».

«El 14 vaig anunciar l’activació de l’estat d’alarma  i el nostre país es va aturar de sobte. Recordo les paraules que vaig utilitzar com la nostra columna vertebral per guanyar el virus: Sacrifici, resistència i moral de victòria», ha explicat Sánchez. El president de l'executiu ha manifestat que gràcies a l'estat d'alarma «hem evitat contagis, beneficiant a totes les comunitats i hem pogut salvar milers de vides». Malgrat això, ha destacat que arreu del món s'estan registrant milers de casos positius de coronavirus i que cal mantenir la guàrdia.

«L'estat està preparant una  reserva estratègica amb productes essencials per fer front a possibles futures emergències», ha explicat el president de l'executiu, qui ha assenyalat que «necessitem els sectors recuperats i també renovats, que han de fer front a l'emergència climàtica». També ha avançat que s'impulsarà una Comissió Mixta d'Avaluació al Congrés dels Diputats per analitzar l'estat de la Sanitat, Ciències i sistemes de protecció social.

«Aquesta vegada Europa  ha de salvar Europa, i no com es va fer abans, jo no tinc cap mena de dubte de què és el que aconseguirem. I també d'aquesta manera l'esperit europeu aconseguirà un nou impuls». Pel que fa al sentit més polític, ha fet una crida a l'entesa i la cooperació entre les forces polítiques  per salvar vides i ocupació davant la crisi sanitària.

 

Missatge d'agraïment a la població

Pedro Sánchez ha dedicat bona part del seu missatge institucional ha  donar les gràcies  a la població. En primer lloc, ha agraït la tasca dels sanitaris, forces i cossos de seguretat de l'Estat, treballadors, agricultors, educadors i professionals de la neteja. Per una altra banda, també ha recordat el paper dels més petits «que han contingut la seva vitalitat per protegir a qui més estimen» i a les dones en la lluita contra la pandèmia.

Pel que fa a les víctimes  de tots aquests mesos de crisi sanitària, ha explicat que el pròxim 16 de juliol tindrà lloc el gran homenatge d'estat, que comptarà amb la presència del  rei Felip VI, els presidents autonòmics, les màximes autoritats europees i representants de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).