Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez confia en les mesures de Madrid però assegura que estan «preparats» per altres «escenaris»

El president detalla si es podria tornar a confinar tot el país

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Sánchez ha admès que el país es troba immers en la «segona onada» de la pandèmia  | Catalunya Diari

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, espera que les mesures en vigor a la Comunitat de Madrid des d'aquest dilluns funcionin però diu que estan «preparats» per «altres escenaris, si fos necessari». Durant la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut les dues administracions, Sánchez ha anunciat que posarà a disposició de la comunitat efectius de les Forces Armades, cossos policials i rastrejadors per fer front a la situació actual i ha fet una crida a la «unitat», abandonant «lluites partidistes».

Sánchez ha admès que el país es troba immers en la «segona onada» de la pandèmia i ha demanat col•laboració a la ciutadania. Ayuso, per la seva banda, ha reivindicat una llei orgànica per a pandèmies que serveixi de «paraigües» a les CCAA i ha atribuït a la idiosincràsia de la comunitat la situació que pateix.

Després de dues hores de reunió, els dos presidents han fet una roda conjunta per detallar els acords als quals han arribat per frenar l'expansió del virus a la comunitat i entre els quals hi ha la creació d'un Grup Covid-19 per coordinar les mesures.

Sánchez ha donat ple suport a les actuacions impulsades per la comunitat i ha dit que espera, «de tot cor», que siguin efectives però ha dit que estan «preparats» per si fes falta afrontar altres «escenaris». En aquest sentit, en una entrevista a 'La Sexta' el passat dissabte, el president de l'executiu ja va explicar que no es contempla un confinament total del país encara que va alertar que «no es pot tancar cap porta». «Tenim per endavant setmanes complicades, difícils, però estem millor preparats i doblegarem la corba», indicava el president del govern espanyol que va evitar explicar per què Espanya és un dels països amb dades més negatives de contagis.

En la roda de premsa d'aquest dilluns, Sánchez ha demanat unitat i deixar de banda les lluites «partidistes» i ha dit que no ha ofert l'estat d'alarma perquè ja ho va oferir a tots els presidents autonòmics. D'altra banda, ha dit que el confinament total no és l'única eina disponible i que en el seu moment es va adoptar per frenar el contagi entre els col•lectius més vulnerables.

També ha dit que posarà a disposició tots els recursos que necessiti la comunitat en relació al personal per fer rastrejos, efectius policials i de les Forces Armades. Les xifres, però, es decidiran en el marc del grup de treball, que es reunirà aquesta mateixa tarda.

Pla «especial» per a Madrid

Sánchez ha admès que les característiques de Madrid obliguen a la creació d'un pla «especial» per fer front a la segona onada de la pandèmia. «Venim a ajudar i com a president li he dit que podrem aportar els mitjans que el govern autonòmic consideri necessaris per doblegar la corba», ha insistit. «La pandèmia és seriosa, no és un joc i estem davant d'una segona onada amb característiques diferents», ha afegit. En aquest sentit, ha admès que «tenim per davant unes setmanes complicades» però s'ha mostrat convençut que «units ho aconseguirem».

Per la seva banda, Ayuso ha celebrat que finalment la reunió s'hagi produït i ha afirmat que «només amb accions conjuntes amb un paraigua nacional podrem combatre la situació». «Madrid té des del març la seva pròpia estratègia però sense el paraigua és impossible perquè hi ha àmbits en els quals no tenim competències», ha insistit.

Llei orgànica per a pandèmies

La presidenta de la Comunitat de Madrid s'ha mostrat convençuda que les mesures que han entrat en vigor aquest dilluns tindran resultats en les properes dues setmanes i ha dit que treballaran per l'elaboració d'una llei orgànica per lluitar contra pandèmies. També ha demanat que es facin testos a les persones que entrin a la capital a través de Barajas per «protegir-nos» i una estratègia de mobilitat a nivell estatal.

La falta de personal mèdic

Ayuso també s'ha mostrat preocupada per la falta de metges i personal d'infermeria i ha dit que és un problema al quals s'enfronten totes les CCAA. A més, ha fet una crida a la «solidaritat» ciutadana i a complir les quarantenes. «No podem tirar per la borda tot el que hem aconseguit», ha dit. En aquest sentit, ha insistit en la importància d'evitar de totes totes un confinament total o l'aplicació de l'estat d'alarma, que ha qualificat de «mort» per a la comunitat. «Hem d'aprendre a conviure amb el virus», ha afegit.

Sense crítiques per la situació actual

Ni Sánchez ni Ayuso han volgut entomar un 'mea culpa' per la situació de l'epidèmia a la comunitat. Per la seva banda, Ayuso ha assegurat que des del mes de març el govern regional no ha parat de treballar, tot i que ha admès que sempre es pot fer més. Sánchez, per la seva banda, ha dit que la disposició del govern espanyol és «total» i que «qui vulgui veure confrontació, se n'anirà amb les mans buides». «Estem aquí per ajudar perquè tenim com a únic objectiu defensar la salut pública», ha dit.