Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sánchez

Sánchez fracassa en la primera investidura i convoca una reunió d'urgència al PSOE

Els dirigents es reuniran per analitzar l'escenari actual, després de l'estancament de les negociacions | ERC i JxCAT, com ja van anunciar ahir, han optat per votar en contra de la seva investidura

Sánchez
Sánchez convoca d'urgència l'executiva del PSOE demà pel risc del 'no' de Podemos| CatalunyaDiari.cat

 

Pedro Sánchez ha convocat d'urgència l'executiva del PSOE aquest dimecres, i ho ha fet poc abans de fracassar en el primer debat d'investidura,  el qual s'ha celebrat aquest mateix dimarts. Així les coses, els dirigents es reuniran demà per analitzar l'escenari actual, després de l'estancament de les negociacions amb Unides Podem i de preveure que els resultats de la primera votació no serien els desitjats. En aquest sentit, cal recordar que Sánchez només ha aconseguit 124 vots a favor.

Segons alguns mitjans, la intenció de Sánchez a l'hora de convocar la trobada podria ser la d'aprovar la  proposta d'un govern de coalició, després que el PSOE rebutgés aquesta fórmula i apostés per un de cooperació. Amb tot, la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat que el PSOE ha fet a Unides Podem «propostes raonables» i «respectuoses» per a conformar un executiu de coalició, i  ha donat a entendre que estan disposats al fet que Irene Montero tingui una vicepresidència. 

No aconsegueix majoria en la primera votació

Per a superar la votació d’aquest dimarts, Sánchez necessitava 176 vots a favor, però només n’ha aconseguit 124: els 123 del PSOE i el del Partit Regionalista de Cantàbria. En contra, ha rebut 170 vots: el PP, Ciutadans, Vox, ERC, JxCat, Navarra Suma i Coalició Canària. Les abstencions han estat 52: Unidas Podemos, el PNB, EH Bildu i Compromís. Si el dijous vinent es registren els mateixos resultats, Sánchez no aconseguirà la seva comesa de ser president.

El primer dia del debat d'investidura ha estat marcat per l'intercanvi de retrets entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. A més, cal destacar que la votació ha tingut la seva anècdota: hi ha hagut un altre no entre els vots registrats, el d'Irene Montero, que havia votat telemàticament abans que el seu grup prengués la decisió.

Així les coses i en relació a la reunió convocada, el PSOE  té intenció de «valorar» el debat d'investidura fins ara. Sánchez hauria pres la decisió de reunir-se demà tan sols una hora abans de la primera votació, que requeria una majoria absoluta de 176 escons, i que no ha aconseguit.

Unides Podem ja havia dit que la seva resposta seria un «no», cosa que ha provocat que el socialista no assolís el número requerit.  Per tant, tot depèn d'aquest dijous, que serà quan Sánchez tindrà una segona oportunitat per sumar majoria absoluta i aconseguir tirar endavant la seva investidura.

També et pot interessar...