Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Sànchez, en una imatge d'arxiu.

Dard de Sànchez a ERC: «El tracte de Justícia als presos de l'1-O voreja la discriminació»

L'expresident de l'ANC creu que si se'ls hagués donat el tercer grau el Suprem no hagués amenaçat els funcionaris

Jordi Sànchez, en una imatge d'arxiu.
L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, en una imatge d'arxiu. | ACN

L'expresident de l'ANC i líder de la Crida Nacional per la República, Jordi Sànchez, considera que el tracte del Departament de Justícia, liderat per Ester Capella (ERC), cap als presos polítics «voreja la discriminació». En una entrevista a 'Viaweb', Sànchez ha defensat que hauria estat millor decretar el confinament domiciliari a partir d'un tercer grau. I ha afegit que en aquest cas «la jutgessa de vigilància o el Suprem potser haurien tombat la decisió» però no creu que s’hagués amenaçat els funcionaris de prevaricar.

L'exdiputat de JxCat  ha qüestionat que s'anunciés que farien el confinament a casa sense passar per un tercer grau i per decisió exclusivament de les juntes de tractament. Un fet que, segons diu, era «inèdit i d’encaix no fàcil» amb el reglament penitenciari. Sánchez assegura que en línies generals li semblen bé les mesures del Departament de Justícia, en mans d'ERC, per contenir la pandèmia a les presons i les ha qualificat de «globalment encertades».

Critica el tracte de Justícia als presos de l'1-O

Però, en canvi, creu que el «tracte singular» als polítics presos no ho ha estat i ha afegit que «voreja la discriminació». «He demanat que els presos polítics no siguem una excepció. Tots els presos que han sortit ho han fet des del tercer grau i són diversos centenars els qui en quatre setmanes han passat del segon grau al tercer, molts sense tenir ni el 100.2 aprovat ni haver sortit mai amb permisos.

La resposta, tothom la sap», ha afegit. De fet, ha assenyalat que ell ja va demanar des del principi tenir el tercer grau «no com a privilegi» sinó perquè considera que hi tenen dret. Segons Sànchez, els polítics presos compleixen el 85% dels requisits.

Per tot plegat, considera que és «difícil explicar» per què se'ls ha «tractat diferent» i, sobretot, «per què es va anunciar públicament que sortirien a dormir a casa amb un recorregut (sense passar pel tercer grau i per decisió exclusivament de les juntes de tractament) que era inèdit i d’encaix no fàcil amb la llei i el reglament penitenciari».

Capella i Torra defensen que la decisió és dels jutges

En una compareixença al Parlament aquest dimarts, la consellera de Justícia, Ester Capella, va recordar que els governs ni posen ni treuen ningú de la presó perquè ho fan els jutges. I va assenyalar els que «juguen a confondre» denunciant que «intenten treure rèdit polític de la misèria i minar la unitat del 80% que està en contra la sentencia i l'empresonament». Precisament aquest cap de setmana preguntat per la situació dels polítics presos, el president de la Generalitat, Quim Torra, va admetre que ell té les claus de les presons i que el sistema penitenciari depèn d'ell, però va afegir que les lleis no depenen d'ell.