Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

Sànchez i Cuixart, a l'espera del tercer grau en les properes setmanes

Se'ls podria revisar la classificació a partir d'aquest diumenge

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
Cuixart i Sànchez podrien rebre el tercer grau en breu. | Europa Press

Aquest diumenge, 21 de juny, es complien sis mesos des que es va produir la classificació en segon grau de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els dos presos de l'1-O que més temps porten a la presó —concretament, dos anys i vuit mesos. Des de principis d'any, tots dos gaudeixen de permisos en virtut de l'aplicació de l'article 100.2, que a més els permet sortir a treballar i a fer voluntariat durant diverses hores de la jornada —la majoria— dels dies laborables.

A l'espera del tercer grau

Amb el compliment d'aquest mig any des de la classificació, a Sànchez i Cuixart  els poden revisar el grau penitenciari, segons ha explicat en una entrevista a l''Ara' aquest mateix cap de setmana el president de la Crida Nacional per la República. Tots dos —Sànchez i Cuixart— esperen passar ja al tercer grau, un estatus que els permetria passar la pena fora de la presó i tornar-hi només per dormir.

En les properes setmanes, les juntes de tractament podrien reunir-se i prendre aquesta decisió, que és sens dubte una notícia llargament esperada per part dels dos presos. Setmanes després, es podria obrir la porta per a la resta d'empresonats pel procés.

Sànchez critica Sánchez i el suport que rep d'ERC

Sànchez defensa en l'entrevista que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, especula amb el diàleg per dividir l'independentisme. El líder empresonat es pregunta si la taula de diàleg realment busca resoldre el conflicte polític o bé «és l'excusa per aparentar que dialogarem, per fer-se una fotografia i per justificar una majoria governamental a Espanya». Per a Sànchez, el president de l'Estat «perd tota credibilitat quan per un costat intenta seduir ERC  i per l'altre Ciutadans». En aquest sentit, defensa la importància de mantenir l'independentisme unit i considera «dramàtic» que no es tingui una estratègia compartida de negociació amb l'Estat.

El líder independentista empresonat a Lledoners es mostra partidari de convocar les eleccions de cara a la tardor-hivern perquè està d'acord amb el president Torra en què ara la prioritat és garantir la sortida adequada de la pandèmia. «Plantejar una convocatòria immediata d'eleccions per a mitjans-finals de setembre dificultaria enormement consolidar la resposta a la sortida de l'estat d'alarma», assegura.

Respecte als resultats de les eleccions, el president de la Crida Nacional per la República opina que «la fotografia no variarà excessivament». «Cap partit s'acostarà a la majoria absoluta i, per tant, el que hem de tenir clar és que la propera serà una legislatura de pacte, d'acord i de consens», subratlla. En aquest sentit, considera important demostrar que «l'independentisme té capacitat d'entendre's per seguir el camí que es va iniciar la tardor del 2017».

Un nou espai polític

Sànchez defensa la creació «d'un nou espai polític, amb una direcció diferent que ordeni i representi la centralitat del país». «Sense cap veto a cap persona, però també sense cap quota ni dret adquirit», afegeix. Respecte al paper que ha de jugar Puigdemont  en això, Sànchez assegura que «està absolutament compromès a liderar aquest espai amb la força que té i malgrat la distància física». Pel que fa a qui ha de ser-ne candidat, Sànchez assegura que la decisió estarà en mans dels militants.