Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.

Sánchez defensa el comandament únic en Sanitat per evitar «desordres»

El president del govern espanyol ha apel·lat a la «unitat d’acció» per engegar polítiques que combatin la crisi

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.
Pedro Sánchez ha defensat el comandament únic en Sanitat. | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimecres «disculpes» pels errors del seu executiu en la gestió de la crisi, però ha apel·lat a la «unitat d’acció» per engegar polítiques que combatin la crisi i ha defensat el comandament únic per evitar «desordres i divisió». «La unitat ha salvat milers de vides, i ara necessitem estendre-la a nivell econòmic, polític i social», ha sentenciat. Unes paraules, doncs, que no han agrdat gens a l'independentisme, defensor de la cogovernança de l'estat d'alarma entre el govern central i els autonòmics.

Sánchez  ha comparegut al Congrés sense disposar encara d’una majoria assegurada per fer prosperar la pròrroga de l’estat d’alarma fins el 7 de juny. El president espanyol ha lligat els vots de C's, —amb qui va assolir dimarts un acord per prorrogar només l’estat d’alarma 15 dies— però necessita almenys el vot del PNB per no haver de dependre de les negociacions amb ERC.

«Ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots»

En un discurs de poc més d’una hora, el president espanyol ha defensat la nova pròrroga perquè «és el poble espanyol qui ha fet retrocedir el virus» i «ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots en aquestes setmanes de confinament». Segons Sánchez, «l’estat d’alarma ha funcionat i la desescalada està funcionant» i només es pot combatre possibles rebrots del virus des de la «col·laboració, la solidaritat i la lleialtat institucional, perquè la desescalada no és una competició entre CCAA».

Sánchez  ha afirmat que la pròrroga que demana és «diferent» a les altres perquè «l’única autoritat delegada» és el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha de ser qui «juntament a les CCAA» marqui els ritmes d’aquest procés. Segons el president espanyol regirà «el règim de la cogovernança» i les administracions disposaran de marge per determinar les mesures que considerin i la gestió dins del seu àmbit de competència.

Segons el president espanyol, en aquestes setmanes d’estat d’alarma les CCAA «mai han perdut la corresponsbailitat en l’exercici competències» i només «s’han vist 'coordinades i reforçades'» pel Ministeri de Sanitat. Ara, ha assegurat, «aniran recuperant les capacitats i tindran el suport lleial del govern Espanya».