Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

Sánchez demana el vot per Illa al Congrés: «Hem de passar pàgina»

Rufián acusa el govern espanyol de prioritzar els «vots» per sobre de «les vides»

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

La campanya catalana ha marcat aquest dimecres la sessió de control al Congrés dels Diputats on el president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que l'independentisme només pot oferir als ciutadans són quatre anys de «més del mateix», mentre que el candidat del PSC, Salvador Illa, encarna la possibilitat de «deixar enrere la confrontació» i «passar pàgina» per «mirar al futur». Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha acusat el govern espanyol de prioritzar «vots» per sobre de les «vides» dels ciutadans forçant la celebració d'unes eleccions en ple pic de la pandèmia.

La sessió de control ha començat amb una pregunta del líder del PP, Pablo Casado, que ha afirmat que Sánchez és «malestruc» en la gestió de la crisi i l'ha acusat a Sánchez d'acceptar la taula de diàleg a canvi d'un «tripartit» a Catalunya. Casado ha afirmat que el govern espanyol ha «arrencat l'informe del Consell d'Estat del decret del pla de recuperació per ocultar-lo a les Corts». «Per què vol repartir els fons europeus sense control?», ha preguntat el líder de l'oposició, que ha advertit el president espanyol que els populars han demanat informació oficial sobre aquesta qüestió.

El president espanyol ha retret a Casado que no faci una «oposició útil» ni doni valor als seus escons al Congrés els Diputats. Ha rebatut les seves acusacions respecte a l'informe del Consell d'Estat i ha apuntat que contràriament al que afirma el líder del PP, cap altre país europeu ha deixat els fons de reestructuració en mans d'entitats independents, sinó que han creat òrgans consultius com també ha fet —ha dit— el govern espanyol.

«Abascal demostra més sentit d'Estat que Casado»

El líder de Vox, Santiago Abascal, també ha preguntat a Sánchez per acusar el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i la Generalitat de Catalunya d'estar al darrere dels «atacs» que segons ha assegurat està rebent Vox a la campanya catalana. Abascal ha criticat la «censura» dels mitjans digitals a la seva formació i ha afirmat que a Catalunya Vox «rep les pedrades i la violència d'uns pocs que són dirigits». «Jo no li demano als seus socis separatistes i comunistes que els condemnin, en tindria prou que no ens enviïn els energúmens com fa la vicepresidència i la Generalitat de Catalunya», ha dit.

A la seva resposta, Sánchez ha recordat a Abascal que «defensar l'interès general no és el que fa Vox, que és polaritzar i dividir, o mentir i utilitzar les xarxes per propagar la mentida, o posar en qüestió les institucions democràtiques com el Congrés». Amb tot, i després que Vox permetés l'aprovació del decret del pla de recuperació amb la seva abstenció, Sánchez ha afirmat que en alguns moments de llum, Abascal «demostra més responsabilitat de país i sentit d'Estat que Casado».

Sánchez defensa la candidatura d'Illa

Finalment Sánchez ha respost una pregunta del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que ha retret al PSOE i al govern espanyol que promoguessin la celebració de les eleccions el 14-F. «La decisió del Govern de posposar les eleccions no va ser política, va ser una decisió sanitària. De fet, ni tan sols va ser del Govern, va ser de tot l'arc parlamentari català, excepte del PSC. Quina casualitat», ha dit Rufián. El portaveu d'ERC ha recordat que a Euskadi i Galícia es van posposar unes eleccions amb 184 casos de covid per 100.000 habitants, i a Catalunya se celebraran amb 600. «Potser els jutges han convocat les eleccions, però els catalans decidiran qui guanya, i vostès no convertiran la Generalitat de Catalunya en un despatx de Moncloa».

El president espanyol, però, ha recordat a Rufián que si les eleccions tenen lloc el 14 de febrer és perquè els socis del govern, ERC i JxCat, no es van posar d'acord per investir un president i hi va haver una convocatòria tècnica. També ha defensat la candidatura d'Illa, que «no va de vacances a Catalunya, sinó que torna a afrontar la major emergència social i econòmica i a superar una divisió i confrontació de la societat catalana que només ha portat decadència». «Tant de bo el 14-F Catalunya passi pàgina, miri al futur i deixi de mirar el passat», ha sentenciat.