Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Les autonomies pressionen Sánchez davant la seva negativa d'aplicar el confinament domiciliari

Ja són quatre les comunitats que han demanat aplicar la mesura

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Mentre que el govern de Pedro Sánchez descarta, per al moment, el confinament domiciliari, les autonomies comencen a demanar la mesura | Catalunya Diari

Les comunitats autònomes comencen a fer el propi després que el president del govern central, Pedro Sánchez, delegués competències als presidents autonòmics de cara al nou decret d'alarma per frenar l'expansió de la segona onada de la pandèmia. Així mateix, els territoris comencen a pressionar l'executiu. El passat dilluns, Astúries, governada pel socialista Adrián Barbón, qui va demanar el govern que facilités els confinaments domiciliaris, i ahir el govern basc va fer exactament el mateix, posant sobre la taula la petició del confinament al Consell Interterritorial de Salut.

A la petició d'Astúries i Euskadi s'hi va sumar la de Ceuta i Melilla però ca altra comunitat va donar-hi el seu suport, tot i que la resta consideren que el govern de coalició hauria de preveure la possibilitat d'implementar el confinament domiciliari, que no està inclòs en el nou estat d'alarma i, per tant, per tal de poder aplicar-lo, s'hauria de modificar. Així mateix, només la Comunitat de Madrid s'ha posicionat en contra d'aquesta mesura, per al moment. 

Situació de cada comunitat i les seves consideracions

Tanmateix, a l'espera de saber sí que es podran prendre mesures més dures, aquestes són les principals restriccions vigents en cada comunitat:

Catalunya. Primera comunitat que va establir un tancament de bars i restaurants que continua vigent i s'espera que es prorrogui. També té establert el tancament d'activitats culturals i esportives, excepte museus i similars a un 33% a més de serveis que impliquin contacte com les estètiques. En comerç, centres comercials estan tancats i hi ha limitacions severes d'aforament i horari en la resta. Aquí el toc de queda està establert des de les 22.00 fins a les 06.00 hores. No es pot entrar ni sortir del seu territori i hi ha tancament de municipis el cap de setmana.

Andalusia. La Junta va decidir en aquest nou Estat d'Alarma que el toc de queda en el seu territori fora entre les 23 i les 6 hores. De moment no ha pres mesures de tancament d'activitats no essencials, però si és de les comunitats que ha demanat al Govern que «legisli com més aviat millor» per a fer possibles els confinaments totals o parcials. A més del tancament perimetral de tot el seu territori, té (a més de molts altres municipis) a tres capitals tancades: Sevilla, Jaén i Granada.
 

Aragó. El toc de queda decretat pel Govern d'Aragó està establert d'11 de la nit a 6 del matí. Aquesta comunitat va establir l'horari de tancament per a tota activitat no essencial a les 20.00 hores i no descarta el tancament total de gimnasos o establiments de joc i apostes. Perimetralment, és l'única que a més del seu territori i les seves tres capitals ha establert la prohibició de moure's entre províncies.



Astúries. Ara mateix es troba al capdavant quant a mesures més dures. Al costat del tancament perimetral i el toc de queda de 22 a 6 hores, va ser la primera a demanar oficialment un confinament domiciliari. A l'espera de poder aplicar-ho, tota activitat no essencial està tancada i preparen un document.

Balears. Excepte algun tancament en algun dels seus municipis més afectats, les illes és una de les poques que va decidir no tancar les seves 'fronteres' amb aquest nou Estat d'Alarma. El seu toc de queda és dels més laxos, sent de 00 a 06 hores. De moment, no descarten el confinament encara que consideren que és una mesura molt dura.
 

Canàries. Únic territori que va quedar exclòs de l'Estat d'Alarma, així que no aplica ni tancaments perimetrals ni toc de queda. Té un sistema de 'semàfor' on redueix aforaments a les seves illes més afectades.
 

Castella i Lleó. Una de les comunitats que mancant petició oficial ja ha deixat entreveure que està disposada a establir un confinament. Mentre manté el seu tancament perimetral, toc de queda de deu de la nit a sis del matí i moltes poblacions tancades.

A partir de demà, tanca tota la restauració i hostaleria, els establiments esportius i centres comercials de més de 2.500 metres quadrats excepte aquells dedicats exclusivament o els espais dins d'ells dedicats a alimentació, productes sanitaris, higiene, combustible, entre altres excepcions.

Castella-la Manxa. De moment, el Govern manxec descarta mesures més dures mentre les dades no empitjorin. Manté el seu tancament perimetral i el seu toc de queda de 0.00 a 06.00 hores. Té establert tres nivells per a aplicar un altre tipus de mesures en els seus diferents municipis.

Cantàbria. El govern càntabre va ser dels últims a sumar al tancament de bars i restaurants aquest dimarts, a més de limitar les reunions a 6 persones. Al costat d'això va decretar el tancament perimetral per municipis, que se suma al ja establert en la comunitat. El seu toc de queda s'estén de 0.00 a 06.00 hores.



Extremadura. Una de les comunitats amb mesures més laxes. Sense estar tancada perimetralment, si aplica tancaments o limitacions d'aforament en les seves poblacions més afectades. Amb un toc de queda de mitjanit a sis del matí, no descarta altres mesures.

Galícia. La principal novetat en la comunitat gallega és el tancament perimetral de cop de fins a 60 municipis (incloses els seus 7 grans ciutats). En elles es tanquen també bars i restaurants, la pràctica esportiva ha de ser individual i es redueixen aforaments. També estan prohibides les reunions entre no convivents. Sense un tancament perimetral en el seu territori, Galícia té ara un toc de queda d'onze de la nit a sis del matí.

La Rioja. Manté restriccions generals fins al final de mes que inclouen el seu tancament perimetral i un toc de queda de deu de la nit a les cinc del matí i altres límits d'aforament. Estan, al seu torn, tancades perimetralment Logronyo i Arnedo on també estan tancats bars i restaurants.

Navarra. En la comunitat foral està vigent el seu tancament perimetral que al costat del tancament de bars i restaurant va ser prorrogat catorze dies més. El seu toc de queda va de les 23 a les 06 hores i encara que descarten un confinament domiciliari, són diverses les localitats en les quals no es pot entrar ni sortir.

Múrcia. El govern murcià decidia també aquest dimarts tancar la restauració i l'hostaleria en tota la regió. Té actualment un tancament perimetral a les seves 'fronteres' a més d'aplicar-lo també tots els seus municipis. El toc de queda aquí està establert d'onze de la nit a sis del matí.

Madrid. Única comunitat que va decidir establir un tancament perimetral per dies, coincidint amb els dos ponts: Tots els Sants i l'Almudena. Al seu torn manté la seva política de tancaments perimetrals per zones bàsiques de salut, actualment 35, on s'apliquen restriccions diferents de la resta de la comunitat. El govern regional ni es planteja demanar el confinament.

País Basc. Va ser de les primeres a anunciar el seu tancament perimetral en el seu territori a més de ser la primera a aplicar-ho també a l'àmbit dels municipis. A l'espera que en les pròximes hores hi hagi noves mesures, manté el seu toc de queda de 23 a 06 hores i demana tenir ja la competència per a confinar, si fos necessari.

Comunitat Valenciana. El govern valencià confirmava que allargarà a una tercera setmana el seu tancament perimetral i el seu toc de queda de mitjanit a sis del matí. Sense mesures excessivament dures en quant a les activitats no essencials i sense cap tancament perimetral en cap localitat, no és descartable que es tanquin els primers municipis en les pròximes hores.

Ceuta. Un dels tres territoris que va demanar oficialment poder-se confinar. Té un toc de queda de 23 a 06 hores encara que estudia ampliar-lo a les 7. També prepara el tancament total de la seva frontera i limitar el màxim de persones en les reunions a 4.

Melilla. El govern de la ciutat autònoma no sols va demanar el confinament de la seva població sinó que vol que inclogui el tancament de col·legis, mesura descartada majoritàriament per la resta de comunitats i el Govern. El toc de queda està establert de 23 a 06 hores i ara mateix hi ha un tancament perimetral a més de tota la restauració.