Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president espanyol Pedro Sánchez durant unes declaracions en la cimera europea sobre el fons de recuperació, a Brussel·les

Sánchez dirigirà el repartiment dels diners del fons europeu a les Comunitats Autònomes

La trobada s'ha celebrat amb l'assistència d'última hora d'Iñigo Urkullu, però amb l'absència de Torra

El president espanyol Pedro Sánchez durant unes declaracions en la cimera europea sobre el fons de recuperació, a Brussel·les
La trobada s'ha celebrat amb l'assistència d'última hora d'Iñigo Urkullu, però amb l'absència de Torra | ACN

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres als presidents autonòmics que serà ell mateix  l'encarregat de  liderar la gestió del Fons de Recuperació per a fer front a la crisi del coronavirus, a través d'una nova Comissió Interministerial que crearà per a aquest fi, i que també hi haurà un grup «d'alt nivell» per a ocupar-se de la «col·laboració publicoprivada».

Així ho ha posat de manifest durant la seva intervenció inicial en el plenari de la XXI Conferència de Presidents que se celebra aquest divendres en el Monestir de Yuso de San Millán de la Cogolla a La Rioja, segons han informat fonts del govern.

Col·laboració de les comunitats a través de fòrums

El líder de l'Executiu ha traslladat als presidents autonòmics que ell serà l'encarregat de dirigir el fons de recuperació que es crearà després de l'acord aconseguint en el Consell Europeu, i que ho farà a través d'una Comissió interministerial que presidirà ell mateix.

Així mateix, ha anunciat la creació d'una Unitat de Seguiment del Fons de Recuperació en el Gabinet de la Presidència del Govern en La Moncloa.

També ha explicat que «hi haurà col·laboració publicoprivada a través d'un grup d'alt nivell» a l'hora de gestionar aquests fons, així com col·laboració multinivell en viaris fòrums, com la Conferència sectorial amb les Comunitats i Ciutats Autònomes, que liderarà la ministra d'Hisenda.

A més, ha assegurat que s'introduirà el Fons de Recuperació en els debats habituals de les pròximes conferències de presidents, i que en aquest procés de governança, participaran també les entitats locals.

Iñigo Urkullu, assistent confirmat a última hora

Abans de donar inici el debat, el Rei Felip VI  i el president del Govern, Pedro Sánchez, han posat al costat de tots els presidents autonòmics, menys el català, Quim Torra, l'únic absent, i amb la decisió d'última hora d'Iñigo Urkullu a assistir-hi, en l'Escala Real del monestir, el mateix punt on es va fer en 1992 una fotografia similar arran de la trobada de presidents autonòmics en un acte d'homenatge a totes les llengües de l'Estat, en aquella ocasió, amb el Rei Joan Carles I.

Prèviament, tots els assistents han compartit un dejuni informal en el qual han pogut fer una primera presa de contacte, abans d'entrar en matèria del debat en el qual, segons ha defensat Sánchez, han d'abordar la manera d'«anivellar la cohesió territorial» perquè no hi hagi «Comunitats de primera i de segona» a l'hora d'afrontar la crisi.

Abans del debat, Sánchez i el Rei també han tingut ocasió de fer un breu recorregut pel monestir, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i considerat bressol de la llengua. Els ha acompanyat el prior Pedro Merino, qui els ha ensenyat entre altres coses el Còdex Emilianense, on apareixen els primers textos escrits en castellà.