Sánchez endarrereix la formació de govern i la taula de diàleg amb el govern català

L'acord amb ERC fixa l'inici de les negociacions quinze dies després de la formació de govern

Pedro Sánchez i Quim Torra, a la reunió mantinguda al Palau de Pedralbes el 20 de desembre de 2018.
Les negociacions entre els governs català i espanyol pactades entre ERC i el PSOE hauran d'esperar, atès el retard en la formació de govern. | Catalunya Diari

Des de l'inici de 2020, els esdeveniments polítics han transcorregut a una gran velocitat: acord del PSOE amb ERC, debat i primera votació de la investidura en dissabte i diumenge, elecció del president, pressions i ombres de 'tamayazo' entremig... amb tot, aquest dimarts, 7 de gener, Pedro Sánchez era escollit president poc abans de dos quarts de tres de la tarda.

El compte enrere per la taula de diàleg encara no ha començat

Amb Sánchez ja reelegit pel Congrés, però, el rellotge que semblava córrer a gran velocitat s'ha relaxat. Tothom donava per fet que aquest dimecres coneixeríem el llistat de ministres, que dijous prendrien possessió del càrrec i que divendres hi hauria el primer Consell de Ministres... però aquest dimarts a la tarda el calendari es va esvair quan el PSOE va comunicar que Sánchez anunciaria la composició del seu nou govern la setmana vinent.

Com un efecte dòmino, aquest retard en la creació del nou govern d'Espanya té efectes en un dels principals acords que els socialistes van signar amb ERC: la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. En el document pactat entre socialistes i republicans s'hi fixa que la data d'inici d'aquesta taula serà quinze dies després de la formació de govern. El rellotge, doncs, encara no ha començat a descomptar.

La taula de diàleg arrencarà al febrer... si la conjuntura política no ho impedeix

Amb el nou calendari, sembla clar que el nou Consell de Ministres es reunirà per primer cop el proper divendres, dia 17 de gener. Serà en aquesta data quan, llavors sí, comenci el compte enrere de dues setmanes per asseure's amb el govern Torra. Això situa l'inici de les negociacions ja al mes de febrer, i no al gener com en els darrers dies havien explicat diversos dirigents d'ERC després de l'acord.

Diverses setmanes de coll en què es podria resoldre l'embolic que hi ha sobre la taula: està inhabilitat el president Torra? Si finalment es confirma aquest extrem, la posada en marxa de la taula de diàleg es podria endarrerir encara més: difícilment el govern espanyol negociaria amb un president en funcions —Pere Aragonès, assumint les funcions de president interí—, en plena cerca d'un relleu al Parlament de Catalunya; o, encara menys, amb tot un govern en funcions si Torra opta per convocar eleccions autonòmiques just abans que es produeixi la seva inhabilitació. Tot plegat, doncs, resta pendent del calendari.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari