Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez el 6 de febrer de 2020 al Palau de la Generalitat.

Sánchez dona llargues a ERC i manté que posarà data a la taula de diàleg quan la pandèmia estigui controlada

Ara per ara, la prioritat del govern espanyol és la crisi provocada pel coronavirus

Reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez el 6 de febrer de 2020 al Palau de la Generalitat.
El govern espanyol afirma que posarà data a la següent reunió de la taula de diàleg quan la pandèmia estigui controlada. | Europa Press

Tot i la petició d'ERC, el president espanyol, Pedro Sánchez, continua donant llargues a posar data a la següent reunió de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català. Des de Moncloa es manté que el seu compromís amb la negociació es manté intacte, però en aquests moments, encara en plena pandèmia, hi ha altres prioritats.

En aquest sentit, la portaveu María Jesús Montero ha assegurat que es fixarà la data de la trobada «en el moment que la situació sanitària estigui del tot controlada». Per la seva banda, la portaveu del govern català, Meritxell Budó, que recuperar les competències seria el «primer senyal» per a reprendre la taula de diàleg. «Creiem que el diàleg passa pel respecte entre governs i el respecte entre governs demana reprendre les competències que encara no ens han retornat», ha dit.

Així mateix, Montero ha rebutjat la figura d'un mediador que ha tornat a proposar Carles Puigdemont, afirmant que «els millors relators són el conjunt dels ciutadans». La portaveu no ha deixat escapar l'oportunitat per carregar contra Puigdemont: «Mai no ha concedit credibilitat al govern d’Espanya, no és cap novetat».

ERC no veu necessària la figura del relator

Des d'ERC, socis de govern de JxCat al govern de la Generalitat, s'han desmarcat de la petició de Carles Puigdemont i aquest dimecres han defensat que el que necessita la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat són «garanties de compliment» més que un mediador o relator. Fonts republicanes han subratllat que la taula de diàleg ha de tenir «mecanismes propis» per comptar amb «garanties» i que això s'ha d'abordar a la pròxima reunió que celebrin els governs català i espanyol.

Les mateixes fonts han subratllat que sempre han exigit «garanties de compliment» i han recordat el compromís que qualsevol acord sorgit de la taula de diàleg se sotmeti a votació de la ciutadania. «Sabem perfectament qui és ell PSOE i el llarg llistat d'incompliments del govern espanyol, sabem davant de qui som», han apuntat fonts d'ERC.

Sobre la qüestió del mediador, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, s'ha manifestat en la línia de l'expresident i ha recordat la importància d'aquesta figura per tal que vetlli «perquè els acords siguin efectius». Tot i les paraules de Montero, Budó ha assegurat que «cap dels partits» que forma part de l'executiu no ha rebutjat «mai» la figura del relator.